Linkovi

Ujedinjena iračka vlada ključ okončavanja nasilja


Nominirani irački premijer Nouri al-Maliki je za subotu sazvao parlament kako bi ratifikovao novi kabinet.

To bi moglo značiti kraj političkih pregovora koji su Irak ostavili bez izabrane vlade nakon parlamentarnih izbora održanih u decembru.

Parlament mora odobriti članove vlade koje je imenovao gospodin al-Maliki što će biti prva iračka vlada sa punim terminom od zbacivanja Saddama Husseina 2003. godine. Nominirani premijer kaže da u ponedjeljak ističe 30-to dnevni rok za formiranje vlade.

Vlada Sjedinjenih država kaže da je ujedinjena iračka vlada ključ okončavanja nasilja i pobunjeničkih napada.

Iračke snage sigurnosti, danas su u potrazi za diplomatom iz Ujedinjenih arapskih emirata koji je jučer otet u Mansouru, dijelu zapadnog Bagdada. Policija navodi da je tjelohranitelj diplomate, sudanski državljanin koji je bio ranjen u napadu, kasnije podlegao ranama u jednoj bagdadskoj bolnici.

Neovisno od ovoga, policija navodi da su četiri civila ubijna u eksploziji bombe u Bagdadu, a smatra se da je juče poginulo 25 ljudi u cijelom Iraku.

U odvojenom razvoju događaja, Sadam Husein se danas vratio u sudnicu kako bi saslušao svjedočenja svjedoka odbrane za neke od svojih ko-optuženika. Suđenje je kasnije odgođeno do ponedjeljka.

XS
SM
MD
LG