Linkovi

Vojnik na čelu CIA-e


Kandidaturom generala zrakoplovstva za čelnu poziciju u CIA-ji, predsjednik Bush je izazvao obostranačku zabrinutost u Kongresu - zbog moguće vojne kontrole nad ovom civilnom obavještajnom službom. Ova kontroverza uključuje i potpuno suprotstavljene stavove o osiguranju i čuvanju slobode u Americi.

Veoma je malo onih koji osporavaju generalu Michaelu Haydenu da je ekspert u obavještajnom domenu. On ima više od 20 godina odgovarajućeg iskustva, uključujući i 6 na poziciji direktora Nacionalne Službe Sigurnosti, specijalizirane za tehničku špijunažu pod vojnom kontrolom. CIA je, medjutim, civilna služba, prvenstveno uključena u obavještajne poslove sa ljudskim resursima. Premda je CIA, ranije, imala nekoliko direktora sa vojnim iskustvom, kritičari kažu da sada nije vrijeme za još jednog vojnika na njenom čelu.

PETER HOEKSTRA, PREDSJEDAVAJUĆI KONGRESNOG KOMITETA ZA OBAVJEŠTAJNE POSLOVE:Postoje velike tenzije izmedju CIA-e i Ministarstva odbrane i mislim da imenovanje vojnog lica da rukovodi CIA-om - predstavlja signal da je Ministrastvo odbrane pobijedilo. Od sada je obavještajno područje u domenu Ministarstva odbrane.

CIA je formirana sa zadatkom da obavještava civilne lidere ove zemlje, dok vojne obavještajne službe opslužuju vojsku.

Christopher Preble, ekspert za civilno-vojne odnose pri institutu CATO, upozorava da sve obavještajne službe ne podliježu istoj kontroli.

“Mislim da postoji odredjena zabrinutost da se obavlja sve više i više obavještajnih aktivnosti, koje možda nisu kontrolirane i nadgledane od strane Kongresa, što je sa CIA-om sve donedavno bio slučaj.”

Gospodin Preble kaže da su tenzije izmedju civilne i vojne sfere u Americi tradicionalno blage, ali da su bile prisutne od samog osnivanja Sjedinjenih Država. Te tenzije, dodaje on, stvaraju se zbog konfliktnih zahtjeva za slobodom i sigurnošću, posebno u vremenima rata.

Trenutno je Amerika u ratu protiv terora. Dio te bitke je i kontroverzni program Bushove administracije o prisluškivanju osumnjičenih terorista unutar Amerike, a bez sudskog naloga. Kritičari kažu da i pretresi bez naloga krše ustav. Medjutim, general Hayden je javno branio taj program, i gospodin Preble kaže da je to sigurno jedan od razloga što ga očekuje ozbiljan otpor u Kongresu.

PREBLE:Da budemo jasni, to je nešto u šta je on bio veoma, veoma umiješan, i sa ono malo što mi znamo o tom programu, izgleda da je on u to bio umiješan od samog početka. Moguće je, stoga, da se primjedbe tiču više njega samog, a ne toliko činjenice da je on vojno lice.

Ako Senat odobri nominaciju generala Haydena za direktora CIA-e, on će direktno biti podredjen direktoru Američkih Obavještajnih Službi, Johnu Negroponteu, civilu. John Negroponte podržava generala, koji je do sada bio njegov zamjenik i koji je program prisluškivanja na američkom tlu nazvao neophodnim sredstvom za borbu protiv terora.

XS
SM
MD
LG