Linkovi

Predsjednik ICTY, Fausto Pocar u Sarajevu


Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Fausto Pocar najavio je danas tokom posjete Sudu BiH da će ICTY učiniti sve kako bi pomogao u poboljšanju kapaciteta ove bh. pravosudne institucije, te u rješavanju problema ovoga suda.

Pocar je o aktuelnoj problematici na Sudu BiH razgovarao s predsjednicom ovog suda Meddžidom Kreso, te prisustvovao kratko jednom suđenju.

-Postoje problemi i u velikoj mjeri vezani su za finansiranje i mi ćemo sarađivati sa svima da bi se osigurao novac za rad ovog suda, izjavio je Pocar.

On je ustvrdio kako činjenica da je ICTY već prebacio nekoliko predmeta na procesuiranje Sudu BiH pokazuje da ova bh. institucija posjeduje kapacitete za efikasna i pravedna suđenja.

Upravo njegova posjeta, kako je naveo, potvrđuje da ovaj sud posjeduje potrebne kapacitete, te kako je uloga Suda BiH u borbi protiv slučajeva ratnih zločina i organiziranog kriminala od krucijalne važnosti za razvoj pravosudnog sistema u BiH.

On je ukazao na značaj jačanja partnerskih odnosa između ICTY-a i Suda BiH i razmjene iskustava, imajući u vidu da će prestankom rada ICTY-a odgovornost za procesuiranje predmeta biti prenesena na domaće sudove.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso kazala je kako je predsjednik ICTY-a informiran o aktivnostima koje ova bh. pravosudna institucija namjerava uraditi i o konkretnim problemima koje ima.

-Razgovarali smo da u okviru reforme pravosuđa u BiH treba neke stvari pokrenuti, odnosno pokrenuti inicijativu o primjeni zakona BiH na cijeloj teritoriji BiH po kojem će svi građani biti jednaki pred zakonom, kazala je Kreso.

Predsjednik ICTY-a informiran je i o problemima izgradnje državnog zatvora, te imenovanju i reimenovanju međunarodnih sudija, posebno nakon što se završi mandat visokog predstavnika koji je dosad vršio ova imenovanja.

XS
SM
MD
LG