Linkovi

Slovenija bi uskoro mogla dobiti euro


Slovenija će, po svemu sudeći, naredne godine postati trinaesta članica euro-zone, prostora zajedničke evropske valute, kojem se pridružuju samo one države Unije koje imaju čvrste i stabilne ekonomije, nisku i kontrolisanu stopu inflacije i čije pridruženje neće povući ostale u ekomoski košmar.

Dugo očekivani izvještaj Evropske komisije o spremnosti kandidata da se pridruže euro-zoni, jasno je ukazao: težak i zahtjevan put priprema za pridruženje prostoru zajedničke evropske valute, trenutno je u stanju da predje samo Slovenija, što je izdvaja iz društva deset novopridošlih evropskih članica, te je čini trinaestom od zemalja EU, u kojima je euro jedino platežno sredstvo.

Ove su godine za pridružnje euro-zoni konkurisale samo Slovenija i Litvanija- ostale "svježe čanice Unije su, nakon vlastitih ekonomskih analiza odlučle da sa aplikacijom sačkaju bolja ekonomska vremena.

Gornja granica dopustive godišje inflacije za kandidata je 2,6 procenata- slovenačka je 2,4, dok je u Litvaniji već zabilježeno oko 2,7 procenata. Ekonomski stručnjaci Komisije, donoseći oduku da odbace aplikaciju Viljnusa, predvidjeli su da će litvanska inflacija ove godine dosegnuti čak 3,5 procenata.

Slovenija je, dakle, najspremnija, ne samo po ekonomskim pokazateljima, već i po navici da cijene, uz nacionalnu valutu, trgovci ističu i u eurima.

Konačna odluka o pridruženju Ljubljane euro-zoni će biti donijeta nakon što o tome razmijene mišljenja evropski lideri na predstojećem junskom samitu i nakon što evropski ministri finansija utvrde sve detalje, poput tačnog kursa po kojem će euro zamijeniti tolare.

Iz Brisela poručuju da slovenačka vlada mora pripremiti opsežnu informativnu kampanju prije uvodjenja eura jer, govori iskustvo, prva reakcija javnosti na euro je loša, tvrdi se, znatno lošija nego što za to ima osnova.

XS
SM
MD
LG