Linkovi

G. W. Bush: Mi još uvijek u cijelini ne kontroliramo našu granicu


Predsjednik Bush je u direktnom tv prijenosu iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući, sinoć saopćio da na granicu sa Mexicom šalje 6 hiljada pripadnika Nacionalne Garde. On je takodjer pozvao Kongres na usvajanje opsežnih imigracijskih reformi.

Mi još uvijek u cijelini ne kontroliramo našu granicu i ja sam odlučan da to promjenim, rekao je sinoć predsjednik Bush, zalažući se za srednje riješenje izmedju oštro suprostavljenih ideja imigracijskih reformi.

George Bush, predsjednik SAD:
Pripadnici Garde će pomagati Graničnoj patroli rukujući sistemom za nadgledanje, analiziranjem obavještajnih podataka, podizanjem ograda i postavljanjem vozila kao prepreka, izgradnjom puteva za patroliranje i trenigom. Gardisti neće biti uključeni u direktno sprovodjenje zakona, što ostaje dužnost Granične patrole.

Predsjednik Bush kaže da to nije militarizacija granice. Nacionalna Garda će biti razmještena na rok od godinu dana. Vojnici će se rotirati svake dvije sedmice, i da bi se održavao broj od 6 hiljada, za godinu dana biće potrebno 156 hiljada vojnika, dok se ne utreniraju dodatni graničari. Predsjednik od Kongresa traži do 2008. godine zapošljavanje dodatnih 6 hiljada agenata za kontrolu granice.

Demokrati su spremni podržati bilo koji razuman plan osiguranja granica, uključujući rasporedjivanje Nacionalne Garde, ali Amerikanci ne žele plan koji je napravljen za osvajanje političkih poena, rekao je odgovarajući u ime Demokrata, senator iz Illinoisa, Richard Durbin.

Richard Durbin, senatotr Demokerata:
Predsjednikov prijedlog pokreće ozbiljno pitanje budućnosti Nacionalne Garde. Ukoliko pripadnici Garde budu išli na granicu i tamo obavljali redovan trening da li će biti spremni kada budemo imali hitne slučajeve kod kuće i u inostranstvu. Hoće li predsjednik garantirati da će pripadnici Nacionalne Garde biti na raspolaganju da zaštite naše vlastite kuće i zajednice ukoliko budu trebali.

Mišljenja o imigracijskoj reformi su podjeljenja. Kongres raspravlja kako zaustaviti ogroman priliv ilegalnih imigranata kojih, procjenjuje se, već ima oko 12 miliona. I dok ističe da je protiv amnestije ilegalaca, predsjednik Bush ponovo apeluje na usvajanje takozvanog programa radnika gostiju, kojim bi se imigrantima omogućilo da rade nisko plaćene poslove i privremeno ostanu u Americi.

George Bush, predsjednik SAD:
Vjerujem da ilegalni imigranti koji imaju korjene u našoj zemlji i žele ostati trebaju platiti značajnu kaznu zbog kršenja zakona, plaćati poreze, naučiti Engleski i raditi više godina. Ljudi koji ispune te uvjete trebalo bi da imaju pravo tražiti pravo gradjanstva, ali se ono neće davati automatski, i oni će čekati u liniji iza onih koji su u Ameriku ušli u skladu sa zakonom.

Predsjednik je od Kongresa zatražio da imigracijsku reformu uzmu kao prioritet. Zastupnički dom je usvojio Zakon prošlog decembra pozivajući na izgradnju više od hiljadu kilometara duge ograde uz granicu sa Mexicom, i proglašavajući ilegalni ulazak u zemlju krivičnim djelom. Senat ove sedmice radi na svojoj verziji imigracijskih zakona.

XS
SM
MD
LG