Linkovi

Jedan od 20 stanovnika Washingtona inficiran virusom AIDS


Prva ikada održana regionalna konferencija o AIDS-u od danas u naredna dva dana za isti stol dovodi predstavnike zemalja i organizacija iz istočne Evrope i centralne Azije. Naziv konferencije koja se održava u Moskvi je Suočiti se sa izazovom. Po prvi put lideri, naučnici, predstavnici vladinih i ne-vladinih organizacija, te osobe koje žive s virusom HIV, se sastaju kako bi podijelili svoja iskustva i razvili zajednički pristup toj bolesti. 25 godina nakon što su Sjedinjene države po prvi put upozorena o bolesti koja će postati poznata kao AIDS i usprkos medicinskim dostignućima, virus i dalje zahvata sve veći broj Amerikanaca. Jedno od nagore zahvaćenih područja je upravo glavni grad, Washington DC. Lokalne grupe koje se bave pitanjem zdravlja procjenjuju da je jedan od 20 stanovnika Washingtona inficiran virusom.

Najnovije zvanične statistike daju veoma mračnu sliku. Ameriknaci afričkog porijekla čine sve veći procenat novih slučajeva oboljelih od AIDS-a. U studiji Centra za zakon i pravdu sa sjedištem u DC-u koja je objavljena prošle godine se navodi da su virus HIV i AIDS jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema s kojima se suočava glavni grad, kako po pitanju onespobobljavanja, tako i po pitanju izgubljenih života.

Barbara Chinn, direktorica centra pri klinici Whitman Walker kaže da će HIV i AIDS, sve dok se ne odagna stigma koja se za njih veže, oni i dalje biti ozbiljan problem.

<Oni će biti problem sve dok ne prestanemo šaputati o virusu HIV i AIDS-u, dok ne budemo skinuli veo tajnosti, dok ne budemo to učinili dijelom našeg normalnog, otvorenog razgovora--oni će i dalje biti veoma ozbiljan problem.>

2005, najveća klinika u gradu koja je pružala usluge po pitanju virusa HIV i AIDS-a, klinika Whitman Walker, je dala usluge za preko 6 i po hiljada klijenata i izvela je 9 hiljada besplatnih brzih testova na HIV i AIDS. Preko trećine inficiranih u glavnom gradu su virus dobili intravenoznim korištenjem droga i dijeljenjem nečistih igli.

Oboljela od AIDS-a Sharon Brown je prvi put dijagnozirana s virusom HIV 1985 tokom boravka u zatvoru, a AIDS je dobila 1991. Ona je inficirana intravenoznim korištenjem droga, a njeno je zdravlje bilo ozbiljno kompromitirano kada je morala ostati u krevetu 60 dana prije dobijanja efektivnog tretmana. Sada, kada se stanje stabiliziralo, iz doma je uselila u vlastiti stan i dosta vremena provodi na klinici. Sharon procjenjuje da je znala više od 90 osoba koje su umrle od AIDS-a.

Larry Bryant, zaražen virusom HIV sada otvoreno govori o AIDS-u.

I sada, u 2006, mi mislimo da je HIV bolest homoseksualaca, ili da je bolest koja je daleko od nas.. Činjenica da sam zaražen virusom HIV u ovom gradu mi pomaže da otvoreno govorim šta su HIV i AIDS za mene,kako utječu na mene i moju zajednicu, kaže Larry Bryant.

Barbara Chinn kaže da je razlog zbog kojeg Washington ima tako visoku stopu infekcije velik broj grupa s visokim rizikom koje žive u tijesnim zajednicama zajeno s visokom stopom siromaštva i slabom zdravstvenom zaštitom.

U DC-u, populacije koje su najviše zahvaćene su homoseksualci-biseksualci, oni koji koriste droge putem igala, Amerikanci afričkog porijekla, latino-amerikanci, ljudi koji nemaju pristup zdravstvenoj njegi, oni veoma siromašni. Radi se o tome da oni nisu sposobnoi brinuti se o sebi na preventivan način. Iz nekog razloga te site populacije ne vjeruju da su izložene riziku, a dio toga jei činjenica da oni imaju i mnoge druge probleme, kaže Barbara Chinn.

Klinika Whitman-Walker je stoga financirala dvije mobilne jedinice koje putuju po različitim dijelovima grada i nude besplatna testiranja. Jedna je specijalno dizajnirana za stanovnike Latino amerikance, a druga za Amerikance afričkog porijekla, iako su njihova vrata otvorena za sve koji se žele testirati. Mobilne jedinice putuju u najgore dijelove grada, kako bi bolju zdravstvenu zaštitu pružili ljudima koji su ostavljeni na ulici.

XS
SM
MD
LG