Linkovi

Washington normalizuje odnose sa Libijom


Sjedinjene Države odlučile da uspostave normalne diplomatske odnose sa Libijom i tu zemlju uklone sa liste država koje sponzoriraju terorizam.

Libija je, inače, uključena u posljednjoj publikaciji zemalja koje spozoriraju terorizam, objavljenoj u aprilu jer je State Department rekao da još uvijek treba da udovolji odredjenim kriterijima.

Obnavljenje punih diplomatskih odnosa Sjedinjenih Država i Libije je kuliminacija procesa kojeg je prije tri godine odpočeo Moammar Gadhafi odbacujući program nuklearnog naoružanja.

Državna tajnica, Condoleezza Rice je u današnjoj izjavi rekla da je uspostavljanje punih diplomatskih odnosa sa Libijom priznanje za libijsko odricanje od terorizma, i odluku da odustane od programa nuklearnog naoružanja.

Pomoćnik državnog sekretara za Bliski istok David Welch je rekao da će Sjedinjene Države uskoro unaprijediti ured za vezu u Tripoliju na nivo ambasade. Ali, on je rekao da Sjedinjene Države ostaju zabrinute u vezi poštivanja ljudskih prava u Libiji, i smrtne presude za pet bugarskih bolničarki i dva palestinska doktora osudjenih po optužbama da su namjerno zaražavali djecu virusom SIDA-e.

Sjedinjene Države sa Libijom nisu imali pune diplomatske odnose više od 25 godina. Predsjednik Bush je većinu sankcija protiv Libije ukinuo 2004. godine. Sjedinjene Države su Libiji nametnule trgovinske i putničke sankcije 1986. godine, okrivljujući Tripoli za bombaški napad u disko klubu u Berlinu kada je ubijeno i dvoje američkih vojnika. Dva libijska agenta su, takodjer, dovedena u vezu sa dizanjem u zrak PanAmovog aviona iznad Lockebie-a u Škotskoj, 1988. godine, kada je poginulo 270 ljudi.

XS
SM
MD
LG