Linkovi

Kofi Anan pozvao na brzo i mirno rješenje spora oko nuklearnih programa Sjeverne Koreje i Irana


Ministri vansjkih poslova EU se sastaju u Briselu kako bi se dogovorili o paketu trgovinskih i političkih olakšica uz pomoć kojeg se nadaju da će ubijediti Iran da surađuje u istrazi UN-a o iranskom nuklearnom programu.

Evropske diplomate kažu da ovaj paket olakšica žele predočiti stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkoj na sastanku u Londonu u petak. Šef vanjske politike EU Javier Solana je kazao da se ovaj, kako ga je nazvao, ”značajan paket”, odnosi na nuklearna pitanja, ekonomska i vjerovatno, pitanja sigurnosti.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici se zalažu za rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom bi se Iran obavezao da prekine sa aktivnostima obogaćivanja uranijuma. Teheran tvrdi da ovaj program koristi za proizvodnju električne energije.

Generalni sekratar Un-a Kofi Anan je pozvao na brzo i mirno rješenje spora po pitanju nuklearnih programa Sjeverne Koreje i Irana. Gospodin Anan je ove komentare iznio danas nakon što se sreo sa južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Ban Ki-moon-om u Seulu. Generalni sekretar UN-a je kazao da su nastojanja da se uhvati u koštac sa nuklearnom proliferacijom postala kompliciranija jer je pažnja međunarodne zajednice podijeljena , te Sjeverna Koreja se više ne nalazi u glavnom fokusu. Sjeverna Koreja je saopćila da ima nuklearne bombe i da ih proizvodi još više, usprkos ranijim zahtjevima da ne razvija takvo naoružanje.

XS
SM
MD
LG