Linkovi

EU - BiH propustila šansu da započne ustavne reforme


Za BiH bi bilo bolje da je parlamentarna procedura okončana usvajanjem ustavne reforme, nepodijeljeno je mišljenje evropskih ministara, koji, iako žale za propuštenom prilokom, naglašavaju da sada treba nastaviti gdje se stalo, makar i poslije izbora. Kada je riječ o SCG, danas su ministri EU ponovili stav Evropske komisije- SCG će se vrlo brzo naći u poziciji da zaključi pregovore sa Briselom kada se i ako Ratko Mladić nadje u Hagu.

Sa žaljenjem danas evropski ministri konstatuju da je BiH propustila šansu da započne ustavne reforme- medjutim, riječ je o procesu koji nije moguće zaobići i kojim će se zemlja vratiti kad-tad. Ministri apeluju prvom prilikom, što pretpostavlja vrijeme nakon izbora. Razlog njihovom insitiranju je u činjenici što žele graditi integracijski odnos za modernom, funkcionalnom državom, koja nije opterećena preskupim birokratskim aparatom koji je često sam sebi svrha.

Oni, uz to, najavljuju da će u najskorije vrijeme započeti proces odumiranja funkcije Visokog predstavnika u BiH, umjesto toga, sve više bi trebala do izražaja da dolazi funkcija Specijalog predstavnika, posrednika izmedju Sarajeva i Brisela. Prije toga, biće neophodne bliske konsultacije sa Vijećem za implementaciju mira, samim Cristianom Schwartz Schillingom, ostalim medjunardonim faktorima i, konačno, bh stranom.

Danas su ministri EU ponovili stav Evropske komisije - SCG će se vrlo brzo naći u poziciji da zaključi pregovore sa Briselom kada se i ako Ratko Mladić nadje u Hagu.

Ništa neočekivano se nije danas dogodilo u Briselu - u funkciji podrške ranijoj odluci Komisije da otkaže narednu rundu pregovora sa Beogradom, Savjet ministara EU je sa žaljenjem zaključio da je odluka bila neminovna jer se Ratko Mladić još uvijek nije našao u haškom pritvoru.

Medjutim, čim se i ako uspostavi puna saradnja Beogarad sa Hagom, prekinuti pregovori će biti nastavljeni "punom parom", tako da će, još uvijek , biti moguće da se dostignu željeni rokovi.

Zato i poziv, još jedan u nizu, vlastima u Srbiji da neodložno sve bjegunce, posebno Ratka Mladića, izvedu pred "lice pravde". Nešto oštriji stav prema Srbiji su na današnjem skupu zagovarali ministri spoljnih poslova Madjarske, Francuske i Velike Britanije, dok je mišljenje većine ministara bilo da se zvaničnom Beogradu treba ostaviti još vremena i prostora s obzirom na nezavidnu situaciju u kojoj se našla srpska vlada.

Sličnog mišljenja je i visoki predstavnik EU, Javier Solana, koji poručuje:
"Pozicija EU i pozicija Javiera Solane je da, koliko god možemo, moramo da pomognemo srpsku vladu i narod. Sada su u teškim trenucima i veoma nam je stalo da ih prevazidju i da ponovo uspostave bliske odnose sa Unijom, kakve istinski i mi želimo da imamo s njima".

Ovom prilikom ministri nisu propustili ni skori referendum u Crnoj Gori, naglašavajući izuzetnu važnost njegovog "poštenog i urednog" održavanja. Zato su uputili i poziv svima da se drže "slova zakona", da prihvate referendumske rezultate bez posezanja za jednostranim potezima. S tim u vezi je sasvim jesno izražen poziv da se glasači izjasne po svojoj volji, bez uplitanja sa bilo koje strane - prije toga im treba obezbijediti pune informacije o svim alternativama izbora crnogorske buduchnosti.

XS
SM
MD
LG