Linkovi

ElBaradei ponovio poziv za diplomatskim rješenjem iranske nuklearne krize


Šef međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei je ponovio svoj poziv za diplomatskim rješenjem krize oko iranskog nuklearnog programa. Govoreći danas u Amsterdamu, on je pozdravio odgađanje debate u Vijeću sigurnosti UN-a o tome da li nametnuti sankcije Teheranu.

Zapadne vlade zahtijevaju rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom bi se Iran obavezao da zaustavi obogaćivanje uranijuma, ili da se u suprotnom suoči sa sankcijama. Gospodin ElBaradei je rekao da se nada da će obje strane postići sporazum o kompromisu kako bi se osiguralo da Iran ima pravo na mirnodopsku nuklearnu tehnologiju. On je također pozvao Iran da podstakne mjere izgradnje povjerenja s međunarodnom zajednicom.

Istovremeno je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad rekao da je spreman uključiti se u dijalog s bilo kim, kako bi se riješila kriza. Govoreći danas u Indoneziji, gospodin Ahmadinejad je rekao da je smiješno da zemlje koje već posjeduju nuklearne arsenale vrše pritisak na Iran da ograniči svoj nuklearni program.

XS
SM
MD
LG