Linkovi

USA Today - Vlada sakuplja podatake o telefonskim razgovorima miliona Amerikanaca


Presjednik Bush kaže da Sjedinjene Države rade sve unutar zakona kako bi zaštitili Amerikance od terorističkih prijetnji. Govoreći danas u Bijeloj kući predsjednik nije direktno spomenuo novinski izvještaj o tajnom prikupljanju podataka o telefonskim pozivima desetina miliona amerikanaca.

Gospodin Bush je rekao da je privatnost u vladinim naporima “vatreno” čuvana. On je rekao da Sjedinjene Države ne miniraju, niti se poigravaju sa osobnim životima običnih Ameriknaca, niti vlada prisluškuje domaće telefonske pozive bez odgovarajućeg odobrenja. On je, takodjer, rekao da su odgovarajući članovi Kongresa informirani o tome šta njegova administracij radi.

Senator Patrick Leahy, demokrata iz Vermonta je ljutito reagirao rekavši je Kongres bez ikakvog pitanja spreman da odobri sve što stiže od administracije predsjednika Busha. On je izrazio svoje zgražavanje činjenicom da članovi Kongresa iz novina trebaju da saznaju šta se dešava.

Reakcije su usljedile nakon što je američki list USA Today naveo da je Nacionalna agencija za sigurnost tajno sakupljala podatke o telefonskim razgovorima miliona Amerikanaca, koristeći se podacima tri najveće telefonske kompanije u zemlji.

List navodi da se agencija koristila informacijama kompanija AT&T, Verizon i Bell South, za koje se navodi da rade na ugovor s Nacionalnom agencijom za sigurnost. Ove tri kompanije pružaju telefonske usluge za preko 200 miliona potrošača u Sjedinjenim državama.

USA Today navodi da je saznao od izvora upoznatih s programom da agencija ne prisluškuje niti snima telefonske razgovore, već da se koristi podacima kako bi analizirala uobičajen model telefonskih poziva običnih Amerikanaca u namjeri da lakše otkrije moguće terorističke aktivnosti. Prema američkom zakonu o komunikacijama, telefonskim kompanijama je zabranjeno da daju informacije koje se tiču telefonskih navika svojih klijenata.

U saopćenju koje je dato USA Today od strane AT&T se kaže da ne komentiraju pitanja od nacionalne sigurnosti, ali da sa vladinim agencijama zaduženim za nacionalnu sigurnost suradjuju striktno u skladu sa zakonom.

Verizon je izdao slično saopćenje, u kojem se kaže da su posvećeni očuvanju privatnosti svojih korisnika.

BellSouth je saopćio da ne dostavlja nikakve povjerljive informacije Nacionalnoj agenciji za sigurnost bez odgovarajućeg zakonskog ovlaštenja.

List New York Times je prošlog decembra obznanio da je predsjednik Bush ovlastio Nacionalnu agenciju za sigurnost da prisluškuje medjunarodne pozive i e-mail poruke izmedju ljudi u Sjedinjenim Državama i osumnjičenih terorista u inostranstvu.

U medjuvremenu, američko Ministarstvo pravde je saopćilo da je odustalo od istrage o vladinom programu prisluškivanja u zemlji jer njegovi istražitelji nisu mogli dobiti odobrenje po pitanju sigurnosti od Nacionalne agencije za sigurnost.

U jučerašnjem pismu poslatom demokratskom predstavniku u Kongresu, Maurice Hincheyu iz New Yorka, odjel ministarstva za profesionalnu odgovornost navodi da je Nacionalna agencija za sigurnost dan prije odbila njihove zahtjeve za odobrenje. Ured navodi da je takve zahtjeve upućivao od januara.

Ministarstvo pravde je istraživalo ulogu vlastitih advokata u odobravanju programa prisluškivanja u zemlji, kojim se dozvoljava prisluškivanje međunarodnih telefonskih poziva i nadgledanje e-mail poruka između osoba u Sjedinjenim državama i osumnjičenih terorista u inostranstvu, i to sve bez odobrenja suda.

Bushova administracija navodi da se program isključivo fokusira na osobe za koje se vjeruje da imaju veze s terorističkom mrežom al-Qaida.

XS
SM
MD
LG