Linkovi

Sve iračke snage sigurnosti pod jedinstvenu komandu


Iračka vlada navodi da sve sigurnosne snage u Bagdadu dovodi pod jedinstvenu komandu u nastojanju da se sektaško nasilje stavi pod kontrolu. Zvaničnici navode da desetine hiljada policajaca i paravojnih snaga operiraju u Bagdadu, ali njihov identitet i pripadnost nisu jasni. Oni kažu da će reorganizirane snage nositi istu uniformu, koristiti se istim vozilima i biti pod jednom komandom.

Vijest o ovim planovima usljedila je dan nakon što je irački predsjendik Jalal Talabani rekao da je hiljadu i sto ljudi ubijeno u sektaškom nasilju u Bagdadu tokom prošlog mjeseca.

Istovremeno, danas u Bagdadu, u eksploziji bombe pored jedne ceste je ubijeno pet osoba--čistača ulica. U dvije slične eksplozije u drugom dijelu grada su ubijena tri američka vojnika. Na sjeveru, otmičari su kidnapirali 10 osoba, od kojih su najmanje pet spasili američki i irački vojnici.

Na političkom polju, zvaničnici kažu da razlike oko toga ko će biti ministar za naftu dovode do zastoja u formiranju vlade nominiranog premijera Nouri al-Malikia.

XS
SM
MD
LG