Linkovi

Sulejman Tihić u Bijeloj kući


Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić se danas u Bijeloj kući susreo sa podpredsjednikom Sjedinjenih Država, Dickom Cheneyem. Nakon toga gospodin Tihić je novinarima rekao da je gospodin Cheney izrazio punu podršku BiH na njenom putu prema EU i NATO savezu, naravno pod uvjetima pune suradnje sa Haškim tribunalom i hapšenja optuženika za ratne zločine, posebno Karadžića i Mladića.

Gospodin Tihić je rakao da su se razgovori odnosili i na stanje u regionu, o referendumu u Crnoj Gori i budućem statusu Kosova, te da je u tom smislu informirao američkog podpredsjednika o poziciji BiH. Složili smo se, kaže Sulejman Tihić, da budućnost Kosova ni na koji način ne bi trebala dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njene budućnosti.

Gospodin Tihić kaže da je iskoristio priliku da se Sjedinjenim Državama zahvali za svu dosadašnju i buduću pomoć, u posljednje vrijeme, posebno oko ustavnih promjena, koje će, kako je rekao, brže voditi BiH u pravcu NATO saveza i EU.

Predsjedavajući BH Predsjedništva, kaže da je gospodina Cheneya informirao i o spremnosti BiH da i dalje učestvuje u medjunarodnim mirovnim snagama u Iraku, te mogućnosti slanja vojnika iz BiH u sastav koalicijskih snaga u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG