Linkovi

Iz ugla zvaničnog Brisela progres BiH prema evropskim institucijama izgleda usporen


Iz ugla zvaničnog Brisela, progres BiH prema evropskim institucijama izgleda usporen, opterećen nedovršenim procesima, poput pune saradnje sa Hagom i očito teškog pitanja formiranja jedinstvenog i funkcionalnog policiskog tijela na nivou bh države.

Da li postoji veza izmedju činjenice da BiH još nije ostvarila punu saradnju sa Hagom i reforme bh policije? U zvaničnom Briselu, u timu visokog predstavnika EU, Javiera Solane, odbijaju direktnu vezu, mada priznaju-dvije nezaobilazne integracijske zadaće, Hag i policiju spaja trenutno nedovoljno dinamičan progres, u kojem je, za sada, jedino izvjesna neizvjesnost.

Šef Solaninog kabineta, Cristina Gallach: Mislim da ne mogu formalno da povežem dva važna pitanja na dva različita nivoa- saradnju sa Hagom i policijske reforme, ali suština je da li se stvarno želi transformacija društva i da li se stvarno želi demokratizacija i organizcija društva tako da u potpunosti bude usaglašeno sa svim vrijednostima kakve dijelimo u Evropskoj uniji i kakve bi smo rado dijelili i sa BiH.

Kada je riječ o vezi izmedju Haga i policije, neko bi mogao da vidi nešto posebno u smislu zaštite haških optuženika koji su još uvijek u bjekstvu- nije na meni da tako zaključujem, ali činjenica da se tako dugi niz godina Radovan Karadžić uspješno skriva, govori o nedostatku volje vlasti u jednom dijelu bh države da ga uhapse".

Ovome treba dodati i aktuelni zastoj u ustavnim reforma, koji, prema tvrdnji šefa kabineta Visokog predstavnika EU, za sada neće izazvati radikalan odgovor Brisela:

" Mi bi smo veoma željeli da se ovo pitanje pokrene naprijed. Situacija bi mogla biti nešto kompleksnija u svjetlu činjenice da se ulazi u izbornu kampanju, ali, prije ili kasnije, biće neophodne ustavne promjene koje će omogućiti BiH da bolje funkcioniše i da lakše odgovara potrebama svojih stanovnika. Zato, na bh liderima je da odluče kada će se opet vratiti ovom pitanju, a EU će ih u tome podržati u onom trenutku kada pitanje ustavnih reformi ponovo bude na stolu".

Očekuje se da će i evropski ministri, koji se u ponedjeljak okupljaju u Briselu, uputiti poruku BiH- podsjećanje na neophodnost reformi i ukazati da zastoj u euro-integracijskom procesu susjedne SCG treba da posluži kao ozbiljno upozorenje zvaničnom Sarajevu.

XS
SM
MD
LG