Linkovi

Izrael će sačekati prije unilateralnog utvrdjivanja granica


Izrael je saopćio da će krenuti sa svojim unilateralnim planovima za utvrđivanje konačnih granica zemlje, ukoliko Palestinci do kraja godine ne dokažu da su voljni pregovarati o mirovnom sporazumu. Izraelski premijer je rekao da će možda sačekati do šest mjeseci da vidi da li se može postići napredak u pregovorima, prije nego se poduzmu unilaterlani koraci. Izraelski ministar pravde Haim Ramon je danas za izraelski radio rekao da bi konačne granice mogle biti unilateralno utvrđene već 2008, ukoliko Palestinci ne pristanu da se pridruže pregovorima. Nova palestinska vlada na čelu s Hamasom tvrdi da bi mirovni razgovori s Izraelom bili gubljenje vremena. Izrael odbija poslovati s novom palestinskom vladom, ukoliko Hamas ne osudi nasilje i prizna izraelsku državu.

U medjuvremenu je Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni je rekla da njena vlada prihvata plan o pružanju direktne pomoći palestinskom narodu, zaobilazeći palestinsku vladu na čijem se čelu nalazi Hamas. Ona je danas za izraelski radio rekla da je odluka takozvanog srednjeistočnog kvarteta da se stvori međunarodni mehanizam o pružanju pomoći Palestincima u skladu sa izraelskim stavom da bi se trebala nastaviti humanitarna pomoć.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je jučer u New Yorku objavio plan, nakon susreta s predstavnicima kvarteta, Sjedinjenih Država, Rusije, EU i UN-a. On nije dao detalje plana, ali je ponovio zahtjeve kvarteta da Hamas osudi nasilje i prizna Izrael. Govoreći danas u Ramali na zapadnoj obali, palestinski premijer Ismail Haniyeh je kritizirao Sjedinjene Države i njene saveznike zbog zahtjeva koje upućuju njegovoj vladi. On međutim nije odbio plan o pružanju pomoći.

XS
SM
MD
LG