Linkovi

C. Rice – Diplomatiji treba dati još vremena


Američka državna tajnica, Condoleeza Rice, je izjavila da će zapadne vlade sačekati nekoliko sedmica prije nego izvrše pritisak u cilju poduzimanja oštre akcije UN-a protiv Irana i nuklearnog programa te zemlje.

Ona je tu izjavu danas dala na američkoj televiziji i rekla da će pauza omogućiti Evropljanima da izrade paket podsticaja, čiji će cilj biti da uvjeri Teheran da okonča svoj program nuklernog goriva.

Predsjednik Bush je za pismo koje je mu je jučer poslao irnaski predsjednik, Mahmud Ahmedinežad, izjavio da ono potpuno izostavlja odgovor na ključno pitanje da li će i kada, Teheran napustiti svoj nuklearni program. Jučer su američki zvaničnici pismo nazvali posljednjim pokušejem da se podijeli Vijeće sigurnosti.

Istovremeno je, magazin Time, objavio novo otvoreno pismo jednog visokog iranskog zvaničnika, u kojem se nudi osnova za pregovore za rješenje krize. Pismo je potpisao Hassan Rohani, predstavnik vrhovnog lidera Ali Khameneia. U pismu, gospodin Rohani, kaže da je Iran spreman pregovarati o procedurama dozvoljavanja iznenadnih inspekcija njegovih nukleranih objekata. Također, se navodi da je Teheran spreman prihvatiti ograničavanje obogaćivanja uranijuma.

U medjuvremenu, indonežanski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono je izjavio da je voljan posredovati razgovorima između Irana i zapadnih zemalja u kojima se navodi da Teheran koristi nuklearni program kako bi izgradio atomsko oružje. On je danas u predsjedničkoj palati u Jakarti bio domaćin iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinejadu.

Indonežanski lider je rekao da vjeruje da je iranski nuklearni program posvećen mironodopskoj svrhi, i da se nesuglasice mogu riješiti putem pregovora i međunarodne diplomacije. Danas u Moskvi, predsjednik Vladimir Putin je rekao da se Rusija nedvojbeno protivi proliferaciji nuklearnog oružja bilo gdje u svijetu. Što se tiče nesuglasica između Sjedinjenih Država i Irana, on je rekao da metode sile rijetko daju željeni rezultat.

XS
SM
MD
LG