Linkovi

Krivotvorenje ljekova - tiha epidemija


Moderni lijekovi su izvršili revoluciju načina na kojeg doktori liječe svoje pacijente, produžili životni vijek, i za mnoge, poboljšali kvalitet života. Farmaceutska industrija je multimilionski posao, iako tu novac nastoje zaraditi i kriminalci, sa veoma često smrtonosnim posljedicama. Jim Bertel nam predstavlja sve veći problem krivotvorenih lijekova.

Svjetska zdravstvena organizacija krivotvorene lijekove naziva tihom epidemijom, vrebajući bolesne i uskraćujući pacijentima terapije koje bi mogle umanjiti patnje i spasiti živote. Krivotvorene lijekove, upravo kao i novac, teško mogu prepoznati čak i istrenirani ljekari.

Oni izgledaju isto, isto im je pakovanje, isa bočica, čak i pilula je slična, kaže Randall Lutter iz odjela za kontrolu hrane i lijekova.

On navodi da su kriminalni elementi koji stoje iza lažnih lijekova motivirani jednom stvari.

Novcem. Neko zarađuje novac prodajući lažne lijekove. I kao rezultat te ekonomske inicijative, neko zarađuje novac na račun džepa pacijenata, i što je još gore na račun zdravlja pacijenata.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je 10% lijekova u svijetu krivotvoreno. U bogatijim zemljama tu se uglavnom radi o lijekovima kao što su oni za alergiju. U zemljama u razvoju, to su uglavnom lijekovi protiv bolesti kao što je malarija. Rizici za pacijenta su veliki:lažni lijekovi nemaju nikakvu medicinsku korist ili, u ekstremnim slučajevima, mogu biti i smrtonosni. Stručnjaci navode da, s obzirom da lažni lijekovi pristižu putem crnog tržišta, teško ih je otkriti. Ali većina stručnjaka se slaže da kriminalci u Indiji i Kini stoje iza većeg dijela trgovine lažnim lijekovima.

Bez globalnih regulativa i pojačanja sigurnosti, kvaliteta lijekova u mnogim zemljama u razvoju se ne može garantirati. Svjetska zdravstvena organizacija je oformila međunarodnu radnu grupu kako bi pokušala koordinirati različite napore širom svijeta. Ali oni koji se bave tom vrstom trgovine se koriste sve sofisticiranijom tehnologijom, i mnogi stručnjaci vjerujue da će biti teško zaustaviti krivotvorenje lijekova.

XS
SM
MD
LG