Linkovi

Transfer naoružanja i municije iz BiH u Irak obavljen  potpuno legalno


Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine ne raspolaže izvješćem u cjelini te nije u mogućnosti komentirati pojedine navode iz izvješća Amnesty Internationala.

Međutim, u saopćenju ovog ministarstva se navodi da je tokom 2004. i 2005. godine za potrebe nove Vlade u Iraku izvezeno je nešto manje od 200.000 pušaka i oko 28 miliona metaka. U tom razdoblju nije bio na snazi moratorij na izvoz malog i lakog naoružanja i transfer je realiziran sukladno važećim zakonskim propisima u BiH i uz nadzor SFOR-a, odnosno EUFOR-a.

Poznato je kako nad poslovima uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme kontrolu vrši Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo obrane BiH daju suglasnost sukladno svojim nadležnostima.

EUFOR je danas saopćio da je, prema informacijama koje su mu dostupne, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdio da je transfer naoružanja i municije u Irak obavljen u skladu sa svim neophodnim procedurama i potpuno legalno.

XS
SM
MD
LG