Linkovi

Himna BiH na američkom nacionalnom groblju


U okviru zvanične posjete SAD, predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić danas je posjetio Nacionalno groblje u Arlingtonu. Dočekan je uz najviše počasti, kako do sada nije nijedan bh.zvaničnik. U njegovu čast bila je postrojena počasna grada, koju si činili više od 500 pripadnika svih rodova američke vojske. Nakon što se predsjedavajući Tihić poklonio zastavi BiH, intonirane su i himne Bosne i Hercegovine i SAD. Tokom ceremonije, predsjedavajući Tihić je posjetio i Grob neznanog junaka, a potom i grob američkog predsjednika Johna Kennedija. S intendantom nacionalnog muzeja razmijenio je poklone.

Jučer je predsjedavajući Tihić, na Dan pobjede nad fašizmom posjetio Muzej holokausta, nakon čega je imao i susret s dužnosnicima MMF-a. Razgovarano je o ekonomskom razvoju BiH, s posebnim osvrtom na izgradnju koridora 5C.

Konstatovano je da je izgradnja koridora 5C od strateškog značaja za infrastrukturalni, turistički i ekonomski razvoj BIH. Tokom susreta je naglašano i da je pitanje fiskalne politike i dalnje uloge MMF-a u BiH vezano uz ustavne promjene.

Predsjedavajući Tihić je jučerašnji program posjete okonačao susretom s predstavnicima svih bosankoherceogovačkih zajednica u SAD, te sa predstavnicima Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za BiH. Tema susreta je bila uspostavljanje boljih odnosa sa dijasporom u SAD i svijetu.

XS
SM
MD
LG