Linkovi

Nauka: Robot u drugom stanju


Robot-trudnica porodio se u Afganistanu, Kaliforniji i mnogim drugim gradovima između te dvije udaljene tačke. Ta neobična porodilja, po imenu Noelle, je u brojnim medicinskim školama i porodiljskim klinikama u Sjedinjenim državama zapravo je očigledno nastavno sredstvo, robot za obuku. Vrijedi 20 hiljada dolara i mnogo je bezbolnije napraviti grešku i na tako skupom robotu nego na živoj osobi.

Dr. Paul Preston, anesteziolog:

Ono što pokušavamo je omogućiti članovima porodiljskog tima da se ovladaju procesom poroda, posebno u hitnim situacijama, da analiziraju kako su i što su uradili.

Uz porodilju tu je naravno i beba-robot, takođe zarad obuke članova porodiiljskog tima. Primjera radi, može poplaviti ako nema dovoljno kiseonika za normalno disanje.

Porodilja-robot može biti programirana za različite slučajeve porođajnih komplikacija, može se porađati satima, ili nekoliko minuta.

Marion Constable, direktor programa obuke:

VOICE OVER: Na ovaj način ne samo da se pojedinačno znanje i praktičnost podiže na veći nivo, već se poboljšava timski rad.

Da je ovakva vrsta praktične obuke izuzetno je bitna za Sjedinjene države dovoljno govori procjena američkog Instituta za medicinu da svake godine skoro 100 hiljada pacijenata godišnje umire usljed medicinskih grešaka koje su mogle biti izbjegnute..

APTN, 5/9/06

XS
SM
MD
LG