Linkovi

Balkan nije na periferiji Evrope


Ministri vanjskih poslova zemalja Jugo-istočne Evrope su se prošle sedmice obavezali na bliže povezivanje sa EU. Na dvodnevnom sastanku u Solunu, u Grčkoj, predstavnici Procesa suradnje jugo-istočne Evrope su razgovarali o regionalnoj suradnji i evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana. Ranije u Washingtonu je grčki ambasador u Sjedinjenim Državama govorio o svojoj viziji ujedinjenja balkanskog regiona u Evropu.
Angelos Pangratis, zamjenik šefa Evropske delegacije u Washingtonu kaže da su zemlje Zapadnog Balkana ponovo na raskrsnici. Po njegovom mišljenju, došlo je do pozitivnih kretanja u posljednjih nekoliko godina, premda to ne bi trebalo voditi ka " lažnom osjećaju sigurnosti." Zbog stalnih problema koji postoje u regionu, kaže ministar Pangratis, " nestabilnost, siromaštvo i očaj mogu ponovo zahvatiti region."

Pangratis:
Ove godine ćemo pažnju prvo obratiti na Kosovo i Crnu Goru kako bi seriješio njihov finalni status, ako je to moguće. Drugo, preostali optuženici za ratne zločine bi trebali biti poslani u Hag. Napredak na ovom polju bi osigurao put ka rješenju pitanja ekonomskog razvoja regiona i napretku prema evropskim integracijama.

EU je nedavno otkazala razgovore sa Srbijom nakon što je vlada u Beogradu propustila da izruči Ratka Mladića.Govoreći u Centru Woodrow Wilson u Washingtonu, gospodin Pangratis je istakao potrebu suradnje Beograda po pitanju krajnjeg rješenja za Kosovo.

Pangratis:
Očekujemo realistična i konstruktivna ponašanja. Nadamo se da će kosovski Srbi učestvovati u kosovskim institucijama. Očekujemo da će kosovski Albanci osigurati zaštitu manjina, kao i učiniti napredak na polju decentralizacije.

Komentirajući neuspješne pregovore oko ustavnih reformi u BiH, gospodin Pangratis je kazao da bi ove reforme pomogle zemlji da ispuni svoje obaveze.Međutim, dodao je da to nije preduslov za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Obraćajući se okupljenima , grcki ambasador u Sjedinjenim Državama ,Alexander Mallias, je kazao da njegova zemlja aktivno podržava evropsku intergraciju svih balkanskih zemalja.

Mallias:
Nikada nisam ni mislio da se Balkan nalazi na periferiji Evrope.Upravo suprotno, uvijek sam smatrao da se nalazi u centru Evrope, evropskih integracija.Evropa neće biti cjelokupna ukoliko balkanske zemlje ostanu van glavnih tokova evropskih intergracija.

Upitan za spor između Atine i Skopja po pitanju korištenja imena Makedonija, ambasador Mallias je odgovorio da će grčke vlasti promatrati rezultate izbora zakazanih za 5. juli u bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji kako bi se vidjelo da li postoji rješenje .On je kazao da su posljednje izjave koje dolaze is Skopja u najmanju ruku ohrabrujuće. Ministar Angelos Pangreatis je dodao da je pitanje imena ove zemlje odvojeno pitanje u odnosu na pitanje odnosa Skopja prema EU.

Pangratis:
Proces prijema bivše jugoslovenske republike Makedonije u EU je u toku. Pitanje imena zemlje se rješava u paralelnom procesu pregovora između dvije strane. Nadamo se da će se biti postignuto rje]enje dogovorom.

Gospodin Pangratis je također kazao da EU i Sjedinjene Države blisko surađuju po pitanju integracije Zapadnog Balkana u evropske strukture. On je dodao da su suradnja i sveukupna američka posvećenost Balkanu osnovni elementi napretka i stabilnosti u regionu.

XS
SM
MD
LG