Linkovi

General Michael Hayden novi kandidat za direktora CIA-e


Predsjednik Bush je na mjesto direktora centralne obavještajne agencije CIA, imenovao generala američkih zračnih snaga, Michael-aa Hayden-aa. Predsjednik je svoj izbor objavio danas u Bijeloj Kući, rekavši da gospodin Hayden ima više od 20 godina iskustva u polju obavještajne djelatnosti, i da izuzetno dobro poznaje američku obavještajnu zajednicu. Predsjednik Bush je takodjer naglasio da će Hayden provesti u djelo zakon o tajnosti i odgovornosti unutar CIA-e, što je ključno za američku nacionalnu sigurnost. Michael Hayden se trenutno nalazi na mjestu zamjenika direktora nacionalne obavještajne službe, a bivši je čelnik Nacionalne agencije za sigurnost. Njegovo imenovanje treba potvrditi Senat, a prema prvim reakcijama, to neće ići potpuno glatko.

Savjetnik predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley je pohvalio generala Haydena kao čovjeka sa ogromnim iskustvom na području obavještajnog sektora , te je odbio kritike onih koji kažu da bi civilno lice trebalo predvoditi CIA-u. Međutim, neki članovi Kongresa smatraju da vojno lice ne bi trebalo na čelu CIA-e. Demokratska senatorica iz Californije Diane Feinstein:

Feinstein: Ovo je civilna agencija i ona treba takva i ostati.On bi trebao razmisliti o podnošenju ostavke na trenutnoj poziciju, ukoliko se prihvati njegovo imenovanje.

To bi po nekima samo značilo neznatnu promjenu.

Chambliss: Noje dovoljno da samo podnese ostavku na svoju dužnost. Smatram da preobuka iz vojnog odijela u civilno ne pravi veliku razliku.

... Smatra republikanski senator Saxby Chambliss iz Komiteta za obavještajna pitanja.Senator Pat Roberts koji predvodi ovaj senatski komitet na kojem će se razmatrati ovo pitanje je jučer kazao da nije spreman podržati Haydenovu nominaciju.Međutim, pitanje liderstva u CIA-i će sigurno oživjeti kontroverzu oko ovlaštenja predsjednika Busha u polju vladinog programa prisluškivanja na području Sjedinjenih Država. Predsjednik Bush je name kazao da je upravo general Hayden, tada direktor Agencije za nacionalnu sigurnost, predložio i ohrabrivao porogram nadgledanja unutar zemlje. Nominacija generala Michaela Haydena mora biti potvrđena od strane Senata.

XS
SM
MD
LG