Linkovi

Scheffer: Uloga KFOR-a se nece mijenjati


Povodom posjeta trupama na Kosovu, generalni sekretar NATO saveza poruccuje da che vojni savez ispuniti svoju bezbjednosnu ulogu i podrzzati politiccko rjessenje iz kojeg budu stajale UN. U isto vrijeme, on poruccuje SCG ali ostatku regiona ne ccekaju sa rjessavanjem pitanja pune saradnje sa Hagom- ccim se taj uslov ispuni, otvoriche se moguchnost blizzih veza sa Alijansom.

Prvi ccovjek vojnog saveza planira da, zajedno sa ambasadorima Stalnog NATO vijecha, posjeti u ccetvrtak, 11. maja, Kosovo- namjera im je da se na terenu informissu o poslu kakav na kosovskoj sigurnosti obavlja KFOR i jedinice NATO drzzava u njemu. S tim u vezi, generalni sekretar Alijanse, Jaap de Hoop Schefer, najavljuje da se uloga KFOR-a neche mijenjati- naprotiv, slomiche sve koji budu remetili mir i odupirali se konaccnom rjessenju kosovskog statusa.

" NATO je tamo, tamo je KFOR sa zadatkom da stvori klimu bezbjednosti i stabilnosti kako bi i vechina i manjina na Kosovu mogle da igraju aktivnu ulogu u pregovorma o statusu, koji se vode pod vodjstvom Marti Ahtisarija. KFOR je sa svojih 17 hiljada vojnika spreman za posao, u statusu finalizacije regorganzacije ssto che mu dati joss vechu efikasnost. Toje zadacha KFOR-a i NATO.

Scheffer smatra da smo s u posljednje vrijeme, svjedoci lossih vijesti vezanih za Srbiju:

" Na zzalost, svjedoci smo negativnih zbivanja vezanih za Srbiju, uzrokovanih odsustvom hapssenja Mladicha i njegovog transfera u Hag- EU je okazala narednu rundu pregovora, g. Labus je napustio vladu. Sa zaljenjem konstatujem da se zadnjih nedjelja ne vidi pozitivan razvoj prilika u Srbiji. Srbi treba da se vrate Kosovu, moraju da budu aktivni, mnogo aktivniji nego sada i uccestvuju u procesu odredjivanja konaccnog kosovskog statusa".

Za generalnog sekretara Alijanse bi hapssenje i transfer u Hag Ratka Mladicha otklonilo sve prepreke da se zemlja vrlo brzo pridruzzi bezbjednosnom programu Partnerstva za mir:

" ZZelio bih da vidim SCG u Partnerstvu za mir ssto je prije moguche. Mislim da je ona veoma vazzna u regionu. Vidimo razliccite razvoje prilika- skori referendum u CG, u toku su pregovri o kosovskom statusu i ja bih zzelio da SCG postane cclanica. Zato sam nesretan i tuzzan jer se to joss nije dogodilo jer u samoj Srbiji nema snage koja che poslati Mladicha tamo gdje mu je mjesto, u Hasski tribunal. Ako bi Mladich bio u Hagu, ja bih uccino sve da se ssto prije i ssto laksse okoncca preostala procedura prijema zemlje u Partnerstvo za mir.

Upitan, na kraju, da li che se kada i ako se zakljucci pricca o Ratku Mladichu, na sliccan naccin voditi i sluccaj Radovana Karadzzicha, gen. sekretar NATO kazze:

"Trebaju nam obojica. Obojica su optuzzeni za veoma ozbiljne ratne zloccine, zloccine protiv ccovjeccnosti. Ipak, za sada, u ovom trenutku, fokusirajmo se na Mladicha".

XS
SM
MD
LG