Linkovi

Sluzbeno potvrdjena dozivotna robija Zacariasu Moussaoiju


Danas je sutkinja na Federalnom sudu u saveznoj drzavi Virginia i sluzbeno potvrdila kaznu dozivotne robije za osudjenog za kovanje terorističke zavjere 11 septembra 2001 Zacariasa Moussaija koji je , prema odluci američke federalne porote koja nije mogla donijeti jednoglasnu odluku o smrtnoj kazni, dobio kaznu dozivotnog zatvora. Moussaoui ce ostatak zivota provesti u zatvoru u saveznoj drzavi Colorado, koji se vodi pod maksimalnim mjerama obezbjedjenja. Nakon izricanbja presude Moussaoui je iskoristio priliku datu mu da nesto kaze I poceo psovati Ameriku, uzvikujuci Neka zivi Usama bin Laden. Predsjednik Bush je rekao da je Moussaoui imao fer sudjenje, I dodao da je porota, osudivsi ga na zatvor, postedjela njegov zivot, sto , dodao je predsjednik Bush, Mooussaui zasigunor ne bi ucinio kaa su u pitanju americki civili. Danas donosimo reakcije nekih od clanova obitelji koji su izgubili svoje najdraze u teroristickim napadima na Sjedinjene.Zacarias Moussai je dobio kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti puštanja na slobodu. Neki od članovi obitelji onih koji su izgubili živote u napadima 11 septembra su se nadali da će Moussai biti osuđen na smrtnu kaznu. Međutim, prihvatili su ovakvu presudu. Rosemary Dillard je izgubila supruga u terorističkim napadima.

Dillard:

Ono šta je porota danas presudila i kazna koja mu je data neće biti ono što obitelji žrtava žele, ali ona pokazuje svijetu da nećemo dozvoliti teroristima da dođu u našu zemlju i budu oslobođeni, kaže gospođa Dillard.

Međutim neki od obitelji žrtava vjeruju da Moussai nije bio centralna ličnost u zavjeri. Carie Lemack je izgubila majku u terorističkim napadima.

Lemack:

On nije pravi problem-pravi problem su teroristi koji nas žele ubiti kao Osama bin Laden koji još uvijek nije uhvaćen. Drago mi je da je porota razmotrila sve dokaze i odlučila da je Moussai samo nastojao pripadati al-Qaidi i da nikada nije mogao osmisliti napade kakvi su se desili 11 septembra, kaže Carie Lemack.

Moussai je priznao da pripada al-Qaidi i tvrdi da je trebao oteti peti avion i obrušiti ga u Bijelu kuću. Prošle godine je priznao da je kriv po optužbama za kovanje zavjere, ali je njegova odbrana navela da je mentalno nestabilan i pokušala baciti sumnju na ono što je priznao. Tužitelji navode da su njegove laži dok se nalazio u zatvoru onemogucile američku vladu da, moguće, spriječi neke ili sve terorističke napade 11 septembra.

Dz.

XS
SM
MD
LG