Linkovi

Kongresmen Chris Smith:Vjerske zajednice su neodvojivi dio gradjanskog drustva


Kardinal Vinko Puljić se danas u američkom kongresu sastao i s kongresmenom Chrisom Smithom, koji je kolegi Ivici Puljiću nakon susreta dao intervju za Glas Amerike. Kongresmen Smith prvo govori o svom susretu s kardinalom Puljićem, a onda i o još nekoliko vrućih tema iz regiona:

Imali smo veoma produktivan, ali i uznemiravajući susret zbog činjenica koje dolaze iz regiona vezano za katolike u BiH i republici srpskoj. Tu postoje kontinuirani napori ka diskriminaciji katolika--ja sam katolik, i smatram veoma uvredljivim da, nakon što smo toliko učinili, osobito nakon Dejtona, na povratku ljudi svojim kućama, da katolici ne nailaze na pomoć, da se suočavaju s diskriminacijom. Ja sam to znao i prije, ali je susret s kardinalom to učinio većim prioritetom za članove kongresa kao što sam ja. Mislim da crkva obavlja izvanredan posao na obrazovanju vezanom za vrijednosti među mladima. Građansko društvo mora cvjetati ukoliko želimo da cvjeta demokracija, a religijska zajednica je neodvojivi dio gradjanskog društva. Pozvao bih kolege u vladi BiH i republici srpskoj da promijene put ove diskriminatorne prakse prema katolicima. Vjerujem da bi muslimani trebali živjeti u slobodi i biti u mogućnosti da otvaraju džamije kada to žele, ali isto tako vjerujem da tu mora postojati i reciprocitet--i da katolici zaslužuju ista osnovna prava, kaže kongresmen Smith.

Što se tiče stava katoličke crkve u odnosu na ustavne promjene u BiH, kongresmen Smith kaže:

SOT: 0;31;03 dayton was crated
Dejton je stvoren u vrijeme kada su se moralo zaustaviti ubijanje u BiH--Milošević, Mladić, Karadžić su vršili zločine protiv čovječnosti i kako bi se to zaustavilo, jezik koji je upotrijebljen u Dejtonu je doveo do nejednakosti. To se mora revidirati. Ustavne promjene su zagarantirane one se moraju izvesti na veoma promišljen način, ali nedostatak akcije znači ostanak inferiornog dejtona, a to nije dobro ni za narod BiH, za katolike ili druge.

Što se tiče još jednog roka koji je prošao za Mladićevo hapšenje, Chris Smith kaže.

SOT: 0;32;26 OUR FOREIGN AID
Naša pomoć inostranstvu je vezana za suradnju s haškim tribunalom i hapšenje optuženika za ratne zločine. U slučaju Mladića, on je i dalje, prema našem mišljenju, jedan od najgorih kršitelja ljudskih prava u svijetu i mora odgovarati za svoje zločine, upravo kao što je to bio slučaj s Miloševićem i drugima. Kada smo prije nekoliko godina nastojali povući pomoć, instistirali smo na tome da se barem uhapsi Vukovarska trojka. Ja sam bio jedan od onih koji su svojevremeno otišli u Vukovar, bio sam svjedokom ubistava koja su se tamo desila, i nekoliko sedmica nakon što sam otišao Vukovar je pao. Pozvao bih vladu Srbije da učini korak više i uhapsi sve koji su vršili zločine, jer su oni sramota za novu Srbiju za koju svi želimo da cjeta kao demokracija. Ako se slučajno okrenemo unazad i kažemo Pa Mladić možda nakon svega i nije tako loš i nećemo surađivati--to je glupost. On mora biti odgovoran za užasne zločine koje je počinio. Ja sam jednom održao saslušanje u slučaju Srebrenice i nikada neću zaboraviti da smo imali prevodioca koji je boravio s mirovnim snagama i Mladićem i koji je ispričao kako je taj lopov uspio isposlovati odvođenje 8 hiljada muškaraca. Ako se Mladić ne bude držao odgovrnim, to će i dalje donositi nečast i sramotu za vladu Srbije, kaže za Glas Amerike kongresmen Chris Smith.

XS
SM
MD
LG