Linkovi

Brisel definitivno otkazao pregovore s Beogradom


Pregovori Beograda sa Briselom su otkazani, a samo hitna, dramaticcna promjena odnosa Srbije prema Hagu, ssto podrazumjeva hapssenje i transfer u Tribunal Ratka Mladicha mozze spasiti proces pregovora, poruka je koju je danas saopsstio evropski komesar za prossirenje Olli Rehn.

Rehn:

"Razoccaravajuche je da Boegrad nije bio u stanju da locira, uhapsi i prebaci u Hag Ratka Mladicha. Zato komisija otkazuje pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju, spremna da ih ponovo uspostavi ccim se postigne pubna saradnja sa Tribunalom. naredna runda se trebala odrzzati naredne sedmice, 11. maja. Ovdje je rijecc o vladavini zakona- Srbija mora pokazati da niko nije iznad zakona, da che se svi optuzzeni za zloccine suocciti sa pravdom".

Prije nego ssto je odluccio da delegacija evropske komisije ne putuje u Beograd na sljedechu rundu pregovora, komesar Rehn se konsultovao sa glavnon tužiteljicom Tribunala, Carlom del Ponte, trazzechi od nje posljednju, aktuelnu ocjenu saradnje Beograda sa Sudom. Ocjena je bila negativna, ssto je bio osnov za otkazivanje pregovora.

Rehn-

"Danas sam primio detaljan izvjesstaj o stanju saradnje Srbije i Crne Gore sa Hasskim tribunalom iod glavne tuzziteljice, Carle del Ponte. Njena ocjena je negativna".

Za evropskog komesara, razlozi da ccinjenicu da vlada u beogradu nije ispunila obechanje dato mjesec dana ranije, lezze i u tome ssto dijelovi bezbjednosnih sluzzbi djeluju bez civilne kontrole:

Rehn-

" CCini se da je to jedan od kljuccnih razloga zassto Ratko Mladich joss nije uhapssen. Tu su i drugi razlozi , ali jedan od glavnih je da sigurnosne sluzzbe, posebno vojna obavjesstajna sluzzba nije u potpunosti pod civilnom kontrolom srpskih vlasti".

Komesar Rehn je konaccno joss jednom upozorio vlasti u Beogradu da je definitivno krajnje vrijeme da se sve snage ulozze u hapssenje i transfer u Hag Ratka Mladicha. Samo brzo, dramaticcno poboljssanje saradnje daje joss ssanse da se do kraja godine zakljucce pregovori sa Briselom. U suprotnom, sa Ratkom Mladichem naslobodi, integracijski proces che biti zaustavljen na neodredjeno vrijeme.

U medjuvremenu je srbijanski premijer Vojislav Kostunica izjavio da je prekid pregovora sa EU katastrofalan za Srbiju; on je dodao kako je vlada u Beogradu ucinila sve sto je bilo u njenoj moci da nadje Mladica. Zamjenik srbijanskog premijera, Miroljub Labus, je zbog cijele situacije dao ostavku.

XS
SM
MD
LG