Linkovi

Glavna haska tuziteljica izuzetno razocarana nepredajom Mladica


Gospođa del Ponte je rekla da se Mladić nalazi u Beogradu i okolini, svakodnevno mijenjajući stanove. Ona dodaje da su srbijanske vlasti znale na kojoj se lokaciji on nalazi i prije 10 dana i da su ga mogle uhapsiti prije nego je ponovo nestao.

Osobito je razočaravajuće da, usprkos predanosti na najvišem nivou, Ratko Mladić nije uhapšen ni prebačen u den Hag. Očigledan zaključak kojeg mogu izvući je da su me obmanuli kada su mi krajem marta rekli da je Mladićevo hapšenje stvar dana ili sedmica, kaže gospođa del Ponte dodajući da vjeruje da Mladić izbjegava hapšenje uz pomoć povjerljivih informacija vezanih za vladine napore da ga pronađu.

SOT: IT APPEARS

Čini se da je cilj svih napora od strane vlasti nažalost bio da primoraju Mladića da se dobrovoljno preda. Mora se jasno i bez ikakvih sumnji staviti do znanja da je takvo očekivanje potpuno nerealno i jednostavno pogrešno. Ukoliko Srbija i Crna Gora i dalje ne budu u potpunosti surađivale s mojim uredom, ne možemo očekivati pozitivne rezultate. U ovom trenutku nema pune suradnje. I u junu ću Vijeće sigurnosti izvijestiti o veoma nezadovoljavajućoj situaciji, rekla je gospođa del Ponte.

XS
SM
MD
LG