Linkovi

Kardinal Puljic u posjetu Washingtonu


Cilj Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je da sačuvaju etničke i vjerske različitosti, a da se istodobno uspostavi zajedništvo, izjavio je u Washingtonu kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. U predavanju koje je održao u Američkom institutu za mir – neovisnoj organizaciji koju je osnovao američki Kongres kako bi promicala mirno rješenje međuetničkih sukoba – kardinal Puljić je upoznao nazočne s problemima katoličke zajednice u Bosni i Hercegovini. Kako je rekao, prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Bosni i Hercegovini je živjelo 820 tisuća katolika, a danas ih – prema crkvenim podacima – ima 460 tisuća. Kardinal se naročito potužio na situaciju u Republici Srpskoj gdje se, tvrdi on, trebalo vratiti 230 tisuća prognanih Hrvata, a danas ih – zajedno s onima koji su ostali tijekom rata – ima svega 12 tisuća. «Samo u Drvar se vratilo više Srba nego Hrvata u cijelu Republiku Srpsku», rekao je Puljić. Nadbiskup vrhbosanski upoznao je nazočne i s pojedinostima prijedloga Biskupske konferencije za uspostavljanje multietničke Bosne i Hercegovine koji nije naišao na širu podršku. Prema tom planu Bosna i Hercegovina bi se sastojala od četiri dijela, a posebnim bi instrumentima bilo osigurano da nitko nikoga ne može nadglasati čime bi, prema njegovom mišljenju, spomenute četiri regije zadržale multietnički i multivjerski identitet. Daniel Serwer iz Američkog insitituta mir pitao je kardinala Puljića uči li se toleranciji djecu u školama na područjima s većinskim hrvatskim

stanovništvom. Kardinal je umjesto izravnog odgovora govorio o tome kako je Katolička crkva još za vrijeme rata otvorila nekoliko školskih centara koje pohađaju djeca različitog etničkog i vjerskog podrijetla. «Mi odgajamo svako dijete u skladu s njihovim identitetom. U državnim školama nije tako jer nema jednakopravnosti na svim područjima», naglasio je kardinal Puljić.

Zanimljivo je da se nedavno odbačene ustavne promjene gotovo nisu ni spominjale. Kardinal je dodao da se on osobno bori za život malog čovjeka te da kad govori o njegovim problemima to onda smeta nekim političarima. On se upitao zašto međunarodna zajednica uvijek vrši pritisak prema slabijem, a s jačim stvari rješava diplomatskim putem. Dodajmo da kardinal Puljić sutra nastavlja svoj posjet Washingtonu sastancima s američkim dužnosnicima u State Departmentu, Vijeću za nacionalnu sigurnost i Kongresu.

XS
SM
MD
LG