Linkovi

Prekid pregovora Brisel - Beograd gotovo izvjestan


Povod danasnjem okupljanju zvanicnika iz balkanskog regiona bilo je potpisivanje protokola o osnivanju Regionalne skole za javnu upravu na Zapadnom Balkanu. Medjutim, osim povoda, u fokusu se naslo pitanje na koje bi sutrassnji dan trebao dati i formalni odgovor- da li ce Evropska komisija prekinuti pregovore sa Beogradom zbog cinjenice da, i pored obecanja srpskih vlasti,Ratko Mladic nije prebacen u Hag.
U najkrachem, ukoliko se sudi po sadassnjem stanju stvari, pregovori Brisela i Beograda che se prekinuti- to je danas najavio i evropski komesar za prossirenje, Olli Rehn, sudechi po jasnoj ccinjenici- Ratko Mladich nije u Hagu:

" Konsultovachu sutra i glavnu hassku tuzziteljicu, Carlu del Ponte i razgovarachemo o stanju saradnje Srbije sa Tribunalom. Medjutim, imajuchi na umu trenutne sasvim jasne ccinjenice da ne vidimo ratka Mladicha u Hagu, po nassem shavatanju, nema pune saradnje sa Hagom. To zncci da izgleda da nema druge opcije nego da otkazzemo pregovore sa srbijom o Sporazumu ostabilizaciji i pridruzzivanju. Ti pregovori mogu da se nastave kada se uvjerimo da postoji puna saradnja i mi mozzemo da obnovimo pregovore ccak i istog dana".

Teoretski, do sutrassnjeg dana i formalne odluke o nastavku pregovora , cija naredna runda se trebala odrzzati 11. marta, postoje joss neke ssanse- ccudo koje bi spasilo pregovore i u koje je tessko povjerovati ccak i potpredsjedniku srpske vlade, Miroljubu Labus, koji je, odbijajuci da se upusta u detalje, samo potvrdio--prekid pregovora che imati svoje politiccke posljedice.

XS
SM
MD
LG