Linkovi

Mobilni telefoni postaju mnogo više od telefona


Mobilni telefoni su nam promijenili život i pitamo se kako smo uopšte bez njih živjeli. Napredovanje ove tehnologije je nezaustavljivo i teško je reći u kojem pravce će nas odvesti.
Momentalno nova tehnologija mobilnih telefona na tržištu predstavlja konkurenciju prodaji tradicionalnih video kamera. Nokia tvrdi da njihov novi telefom može snimiti do 90 minuta videa istog kvaliteta kao i DVD, ili skoro dvije hiljade fotografija visoke rezolucije, što je predstavlja prijetnju za prizvodjače video i digitalnih kamera. Ali posmatrači kažu da se video sa mobilnog telefona ne može porediti sa videom snimljenim pravom kamerom.
Korištenje kamere koja je instalirana na telefonu umjesto tradicionalne, je posljednji napredak tehnologije mobilnog telefona sa kamerom i bio je predstavljen kada i nova serija Nokia N mobilnih telefona.
To se desilo tacno na vrijeme, prije otvaranja Svjetskog nogometnog kupa u Njemackoj koji ce se odrzati ovog ljeta.
Operatori mobilnih telefona, proizvodjači, i tradicionalne televizijske kuće se sada pripremaju da prenose sport, muziku i T program putem mobilnih telefona.
Gledanje videa putem mobilnih telefona će biti testiran na najgledanijem sportskom dogadjaju ove sezone.
Proizvodjači mobilnih telefona sa uzbudjenjem očekuju ovaj turnir.
Nove naprave će biti u pradaji u junu, i biće značajni u daljem stimulisanju razvoja tehnologije.
Proizvodjači telefona: Nokia, Motorola, Samsung, Sony Erickson i ostali užurbano proizvode telefone 3G telefone koji su posebno adaptirani za gledanje slika.
U isto vrijeme neki analitičari misle da se radi o prevelikim obećanjima kada su u pitanju mobilni telefoni. Oni smatraju ta je cijena gledanja televizije preko mobilnog telefona prevelika da bi bila dostupna velikom broju korisnika. Samo mali broj kompanija nudi dostupne cijene za ove usluga.
Očekuje se da će više od milijardu gledalaca gledati finale Svjetskog kupa 9. jula. Ali ovo će biti prvi put da će veliki broj gledalaca ovaj dogadjaj pretiti na mobilnom telefonu putem interneta.

A , s druge strane - zamislite da nikad više ne morate ponijeti novčanik kada podjete u kupovinu. Posljednji izazov revoluciji mobilnih telefona je upravo da zamijeni upotrebu keša, kreditinih kartica i plaćanje parkinga sa samo jednim povlačenjem telefona.
Cean u sjevernoj Francuskoj je domaćim ambicioznom testiranju najnovije tehnologije koja će mobilni telefon učini centrom svakodnevnog života.
Cean u sjevernoj Francuskoj ima vemo bogatu istoriju. To je mjesto gdje počiva William Osvajač, kao i dom jednog od posljednjih srednjevjekovnih utvrdjenja zapadne Evrope.
Ovaj pospani gradić blizu obale Normadija je će u istoriju ući i iz drugih razloga.
Holandski elektronski gigant, Phillips, ga je izabrao za prvi test nove mobilne tehnologije visokog profila. Ova tehnologija bi mogla postati dio naše svakodnevnice.
Dvije stotine ljudi testiraju specijalne telefone koje imaju Near Field Communicatio čipove, ili NFC čipove, koji im omogućavaju da ih koriste tokom kupovine ili rekreacije.
Oglasne ploče na turističkim mjestima diljem grada su opremljene sa elektronskim tzv. pametnim etiketama koje su kompatibilne sa NFC telefonima.
Kada se telefon provuče kroz uredjaj, korisnik dobije text poruku ili telefonski poziv sa dodatnom informacijom o datom mjestu.
Slična tehnologija se već odavno koristi u Japanu, ali odgovorni za ovaj eksperiment kažu da ova tehnologija ovakvu primjenu diže na novi nivo.

Korisnici imaju mnogo aplikacija na raspolaganju. Turisti mogu provući telefon na portalu i doći do istorijskih detalja o gradu. Ljubitelji filma na telefon mogu snimiti reklamne inserte sa tzv. pametnih postera. Putne informacije možete redovno provjeravati tako što telefon provučete kroz elektronsku napravu koja je usmjerena ka autobusu.
Philips je ovu tehnologiju razvio sa Sony-em, te je ovaj sistem osiguran sa mnogim funkcijama jedinstvenog osobnog broja, a proizvodjači smatraju da ju je lako koristiti.

Chyron:
Luan Lee, Philips Semiconuctors:
Ova tehnologija je razvijena sa ciljem da bude jednostavna kao bi je svako mogao koristiti. I mislim da se njome u svakodnevnom životu može svako služiti.
Kaže Luan Lee iz Philipsa.

Restaurator namještaja Laurent Duchenet je jedan od stanovnika Caen-a koji učestvuju u ovom testiranju. On se radje bavi antikvitettima nego novom tehnologijom, ali ipak već šest mjeseci testra NFC.

Chyron:
Laurent Duchenet:
Jako je dobar u svkodnevnom životu. Odem po djecu u šolu, odem sa posla, odem u kupovinu, novac ne nosim sa sobom, samo ponesem mobilni telefon, koristim ga da platim hranu koju sam kupio, ili bilo što drugo u gradu. Kad je u pitanju parkiranje, ne moram da uvlačim karticu i čekam, samo provučem telefon preko terminala, prepreka se digne i ja odoh.

Testiranje, koje je počelo u oktobru prošle godine je sada pri kraju. Rezultat testiranja će biti ključni faktor pri odlučivanju da li će ova tehnologija imati budućnost ili ne.

XS
SM
MD
LG