Linkovi

Obiljezen Prvi maj u svijetu


U svijetu je danas obilježen prvi maj-praznik rada. U Moskvi je okupilo oko 25 hiljada ljudi, gdje je bila raspoređena i policija kako bi se spriječilo nasilje. U Istanbulu policija je uhapsila najmanje 34 osobe koje su sudjelovale u zabranjenom okupljanju. U Leipzigu u Njemačkoj policija je intervenirala kako bi zaustavila sukob izazvan maršem neo-nacista. Evropske institucije su u Briselu danas bile zatvorene. Okupljanja na prvi maj su bila održana i u Indoneziji, Kambodži, Filipinima i drugim azijskim zemljama.

U Bosni i Hercegovini :

Želimo pravnu državu, bez kriminala i korupcije, državu u kojoj ima nade, pravde i socijalnog blagostanja za sve građane BiH, državu u kojoj će se poštivati osnovna građanska i ljudska prava, državu u kojoj će se umjesto suza vidjeti radost na licima naše djece. Želimo državu u kojoj će mladi imati šansu da rade i žive od svog rada, a penzioneri da uživaju plodove svog minulog radnog staža!

To je osnovna poruka današnjeg skupa čiji je organizator narodna stranka Radom za boljitak, u suradnji s Udruženjem nezaposlenih u BiH, Udruženjem poljoprivrednika u BiH, Samostalnim sindikatom zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH ,Udruženjem penzionera u BiH, Udruženjem mladih u BiH i Građanskim organiziranjem za demokraciju. Današnji veliki prvomajski skup počeo je u 10.00 sati okupljanjem učesnika iz cijele BiH. Koj isu nosili transparente «Hoćemo u Evropu», «Hoćemo smjenu Doke», «Hoćemo smjenu Terzića» i sl., krenuli pred zgradu Predsjedništva BiH gdje su, uz muziku «posmrtnog marša» poručivali : gospodo iz Predsjedništva, ovo vam je poruka da što prije odete!

Učesnicima se prvi obratio predsjednik Organizacionog odbora i potpredsjednik NS Radom za boljitak Ranko Bakić, premijer Alternativne vlade, prof. dr. Dragoljub Stojanov, kao i Silvano Burgof, student sa Sorbone i jedan od organizatora protesta u Francuskoj, koji je izrazio podršku zahtjevima građana BiH.

1.maj je ove godine u Republici Srpskoj obilježen znatno skromnije zbog loših vremenskih prilika i slabijeg materijalnog stanja. Međutim,predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske su ovaj dan iskoristili za početak akcije Stop radu na crno,koju su podržali i najviši zvaničnici ovog entieta.

Organizovanjem potpisivanja peticije protiv nelegalnog zapošljavanja,predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske,danas su i zvanično započeli akciju «Stop radu na crno» čiji je osnovni cilj legalizacija svih radnika,poboljšanje njihovog statusa a samim tim i povećanje uplata u entitetski i državni budžet.Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske,Ranka Mišić je,s tim u vezi,pozvala i sve radnike koji rade na crno da se,takođe,uključe u ovu akciju te da ne dozvole vlastitu eksploataciju.

«Naša ambicija je da zajedno sa inspektorima rada ulazimo u preduzeća,dakle,to pravo imaju inspektori rada,po dojavi i da radnike koje nađu da rade na crno,tog trenutka,imaju mandat da ih prevedu u legalan radni odnos a ne da ih se oslobode poslodavci, odnosno,da otpuste te radnike.»

Ovu akciju su podržali i najviši zvaničnici Republike Srpske a nakon potpisivanja peticije protiv rada na crno,na banajlučkom Trgu Krajine,predsjednik ovog entiteta,Dragan Čavić je pozvao sve institucije da podrže ovu sindikalnu aktivnost.

«Sve ja manje i sve je manje onih koji su zaposleni i rade na crno zbog toga što su,iz godine u godinu,kazne rigoroznije aktivnosti institucija sve brojnije,posebno,onih koje su nadležne za kontrolu rada u vezi sa prikupljanjem sredstava za Fond penzionog osiguranja.»

XS
SM
MD
LG