Linkovi

Imigranti organizirali masovni bojkot sirom Sjedinjenih Drzava


Milioni useljenika širom Sjedinjenih Država danas su odlucili da ne odu na svoja radna mjesta ili u školu, kako bi skrenuli pažnju javnosti na svoje zahtijeve. Bojkot na koji se poziva u Sjedinjenim Državama ima za cilj pokazati koliko veliki ekonomski značaj imigranti imaju za Sjedinjene Države.

Nedavno održani prosvjedi cini se da su bili samo zagrijavanja za danasnji bojkot. Juan Jose Gutierrez je jedan od organizatora:

Njihova trava danas neće biti podšišana, niti vrtovi uređeni.Njihovu djecu danas neće čuvati dadilje koje su nelegalno u Americi. Građevinski radovi će zastati širom države, kaze Gutierrez.

Dan prosvjeda su organizatori nazvali ”Dan bez imigranata“ - bojkot organziran na državnom nivou koji za cilj ima pokazati ekonomsku moć 12 miliona nelegalnih useljenika.Pozivi nelegalnim useljenicima da ne idu na posao ,u škole i u kupovinu se mogao čuti proteklih dana putem medija.Međutim, za mnoge nelegalne useljenike radi se o teškoj odluci.Postoje strahovi od odmazde, racija ili deportacija.Protivnici ove ideje također ne sjede skrštenih ruku.Barbara Simson ima svoju radijsku emisiju u San Francisku.

Ja ne kažem da oni nisu dobri ljudi.Ja ne kažem da oni nisu ljudska bića , jer to jesu. Ali oni nisu američki državljani i ovdje su došli nelegalnim putem, kaze Simsonova.

Predsjednik Bush je također iznio svoje mišljenje.

Ja ne podržavam bojkote, ja podržavam sveobuhvatnu imigracionu reformu, kaze americki predsjednik.

Da li će ovaj današnji bojkot utjecati na izmjenu zakona o imigraciji ostaje da se vidi.


XS
SM
MD
LG