Linkovi

Pranje novca i finansiranje terorizma globalni su problemi


Pranje novca i finansiranje terorizma - globalni su problemi koji prevazilaze granice zemalja. Oni koji podržavaju terorističke organizacije vrše i takozvano pranje novca, odnosno zametanje traga njegovom izvoru. Oni zatim taj novac preusmjeravaju u pravcu terorističkih organizacija, koristeći kao masku različite firme, uključujući i dobrotvorne organizacije. Oni stalno mijenjaju i usavršavaju tehnike prevare, a organi gonjenja nastoje da održe korak s njima ili, čak, korak ispred njih.

Oktobra 2002. godine dva noćna kluba na otoku Bali napadnuta su bez upozorenja. Ubijeno je više od 200 ljudi. Vlasti su zvanično utvrdile da su napade izvršili teroristi pokrenuti retorikom mržnje. Medjutim, novac je bio ono što je pokrenulo tu operacijuzla. Prekidanje finansijske podrške teroristima ključni je cilj organa gonjenja, kaže Daniel Glaser iz američkog Ministarstva finansija.

GLASER:
Onim što mi poduzimamo - rasturajući i onemogućavajući te finansijske mreže - mi umanjujemo sposobnost tih organizacija da uopšte dostignu stepen gdje im treba još samo nešto malo dolara da bi potpuno opremili jednu terorističku akciju.

To zvuči dobro, ali teroristički napadi se i dalje nastavljaju.. MInistarstvo finansija upozorava da je nemoguće tačno ukazati na tačku gdje je prekinut dotok novca i time spriječen neki teroristički napad. Prekid finansiranja terorista je tek jedan od aspekata široko shvaćene borbe protiv terorizma.

Ekspert za otkrivanje pranja novca, David Caruso, kaže da je traženje terorističkog novca u moru transakcija isto što i traženje odredjene ribice u okeanu.

CARUSO:
Jednostavno, veličina i kompleksnost globalnog finansijskog sistema, uzmite samo ono što se dešava u jednom danu, u 24 sata, i pretražiti nešto što se dešava u Aziji, Evropi, Latinskoj Americi, Sjedinjenim Državama - jednostavno je nemoguće. Dakle, kad ste pred tako ogromnim problemom, ogroman je i izazov da se problem razriješi.

Uz to, terorističke grupe, poput al-Qaide, stalno traže nove načine za prikupljanje novca, za skrivanje tragova tog novca - upozorava Jeffrey Brainholt, zamjenik šefa za antiterorizam pri Ministarstvu pravosudja.

BRAINHOLT:
Mislim da je važno da se i na teroriste gleda kao na dobro organizovani kriminal. Teroristi ne bi bili ništa da nisu prilagodljivi i u sistemu.

Al-Qaida, na primjer, koristi dijamante kao način plaćanja - radi lakšeg premiještanja svojih fondova sa mjesta na mjesto. Njihovi kuriri tako krijumčare njihov novac preko medjunarodnih granica.

Postojeći zakoni, nažalost, ne pokrivaju sve moguće načine na koji teroristi dobijaju ili kanališu svoj novac. Jeffrey Brainholt kaže da to nije ni neophodno.

BRAINHOLT:
Trik i nije u tome da imate zakon koji može da eliminira sve to, nego je u tome da se bude dovoljno fleksibilan da se novi zakoni uvode prema potrebama na osnovu naših iskustava.

Eksperti i inače kažu daće uspjeh u borbi protiv terorizma uveliko zavisiti od toga koliko se brzo vlasti mogu adaptirati na nove terorističke izazove.

XS
SM
MD
LG