Linkovi

Iran nije ispoštovao rok


Medjunarodna agencija za atomsku energiju je saopćila da je Iran propustio da ispoštuje rok koji mu je postavilo Vijeće Sigurnosti UN-a, za obustavljanje procesa bogaćenja uranijuma.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju je saopćila da je Iran propustio da ispoštuje rok koji mu je postavilo Vijeće Sigurnosti UN-a, za obustavljanje procesa bogaćenja uranijuma. Ovo je saopćenje došlo kroz današnji izvještaj Vijeća Sigurnosti.

Predsjednik Bush je u Bijeloj Kući izjavio da je izvještaj Agencije za atomsku energiju izuzetno važan i dodao da je svijet ujedinjen u zabrinutosti zbog iranskih aktivnosti. Ranije je američki predsjednik nekoliko puta izrazio svoju želju da se iranski slučaj riješi diplomatski i mirno.

Američki ambasador u UN-u, John Bolton je rekao da je to što Iran radi prijetnja medjunarodnom miru i sigurnosti. Ambasador Bolton je dodao da Washington zahtijeva službenu i obavezujuću rezoluciju kojom zahtijeva da Iran obustavi proces. Takva bi rezolucija otvorila put za nametanje sanckija Iranu, i ostavila mogućnost i eventualne vojne akcije.

Medjutim, Kina i Rusija , koje imaju pravo veto-a u Vijeću Sigurnosti, protive se nametanju sankcija Iranu.

U medjuvremenu je iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad izjavio da ga apsolutno nije ni najmanja briga za ikakve rezolucije Vijeća Sigurnosti.

XS
SM
MD
LG