Linkovi

EU - Bez Mladića u Hagu nema druge runde pergovora za Srbiju


Pred Srbijom je još nekoliko dana da očuva neprekinut proces pregovora sa Briselom- ukoliko se do početka narednog mjeseca Ratko Mladić ne nadje u Hagu, Evropska komisija odgadja sljedeću rundu pregovora sve do ispunjenja ovog traženog uslova.

Dez diplomatske dvosmislenosti, danas je evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, jasno naglasio svome gostu, ministru spoljnih poslova SCG, Vuku Draškoviću - neće biti naredne, majske runde pregovora sa Beogradom, ukoliko se u nekoliko narednih dana u Hagu ne nadje Ratko Mladić.

Rehn:
"Trećeg maja se susrećem sa šefom haškog tužiteljstva, Carlom del Ponte, i mi ćemo da analiziramo situaciju. Medjutim, po meni, sve je već prilično jasno- ako Ratko Mladić ne bude u Hagu do kraja mjeseca, tada nemamo drugu opciju nego da poremetimo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Jasno sam naglasio i u pismu premijeru Koštunici, prije par dana, naglasio sam to danas i ministru Draškoviću, te pozvao demokratske snage u Srbiji da zajedno rade kako bi otvorili put i otklonili tu posljednju prepreku na evropskom putu Srbije, te odabali evropsku budućnost umjesto nacionalističke prošlosti.”

Gost iz Beograda je rekao da još uvijek postoji nada i da još uvijek postoji politička volja zvaničnog Beograda da se u nekoliko narednih dana konačno otkloni ova prepreka evropskim integracijama. U drugom slučaju, značiće to pobjedu anti-evropskih snaga u Srbiji- Za njega je trenutna situacija dijelom i rezultat jake anti-evropske popagande i propagande podrške haškim bjeguncima od strane, kako kaže" partija prošlosti"- socijalističke i radikalne stranke.

Plaća se i cijena nereformisanja dijela bezbjednosnih službi i vojske, što je životom platio bivši srpski premijer, Zoran Djindjić.

On se zahvalio domaćinu za podrssku u pregovorima o vizama prema SCG, koji bi se trebali okonccati do kraja ove godine, i izrazio nadu da haška prepreka neće "ugasiti evropski žar i potencijal" kakav postoji u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje zašto se insistira na viznim olakšicama zemlji koja ne ispunjava medjunarodne obaveze, komesar Rehn pojašnjava:

"Naše gledište je da smo dugoročno uključeni u evropeizaciju stanovnika i civilnog društva Srbije. Želimo da imamo direkten veze sa stanovnicima, posebno sa mladima Srbije, jer oko 70 procenata mladih nije bilo u inostranstvu. Forsirajući direkne ljudske kontakte, radimo to prije uprkos, nego zahvaljujući potezima srpskih vlasti".

XS
SM
MD
LG