Linkovi

Hays – Tužno je kada izaberete lične interese u odnosu na interese zemlje


Neusvajanje ustavnih promjena u razgovoru sa Mirelom Bruk, za Glas Amerike komentira Donald Hays, bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH, politički analitičar pri Američkom institutu za mir, u Washingtonu.

HYES: Činjenica da je 26 članova parlamenta glasalo za promjene je pozitivna stvar. Činjenica da promjene nisu usvojene je vrlo tžeak ishod, ne samo za političare koji su preuzeli rizik, već i za ljude BiH. Mislim da im postaje jasnije da u balansu prepoznaju nastojanja da se unaprijedi funkcionalnost vlade, da se unaprijede kapaciteti potrebni kako bi se udovoljilo zahtijevima EU, da se poboljšaju vladine institucije kako bi ih štitile. Najmanje dvije grupe koje su glasale protiv, nisu iznijele opcije, te su glasale protiv, po mom mišljenju, čisto kako bi iz toga izvukli kratkotrajnu političku korist, kako bi iskoritsitli ovu priliku da se istaknu u odnosu na druge pred predstojeće izbore. To je zaista tužan komentar na politička dešavanja danas, bilo da se radi o BiH ili o nekoj drugoj zemlji, kada izaberete svoje lične interese u odnosu na interese zemlje.

VOA: Možete li navesti te stranke?

HAYS: Da, to je Stranka za BiH, koja je usput rečeno bila uključena u sve pregovaračke procese do februara mjeseca. Članovi te stranke su bili u liderstvu radnih grupa, te su zauzeli protivan stav u odnosu na promejne tek nakon što je bivši lider te stranke, Haris Siladžić ponovo stupio na političku scenu stranke. Po mom mišljenju, izborna politika je bila osnovica za ovakvu vrstu komentara i za napade na procese i na one koji podržavaju procese ustavnih promjena. Za bivše i sadašnje članove stranke HDZ koji su glasali protiv ovog zakona u parlamentu mislim da se radilo o referendumu za liderstvo u HDZ, radije nego o glasanju za ovaj paket. Meni nije poznata dinamika dešavanja iza scene, ali ću vam reći, za one koji kažu da ovo nije bilo dovoljno dobro, da nema garancija za status Hrvata, da se nisu uklonili entiteti, jedno je jasno-- Ničeg nije bilo u ovom paketu što potcjenjuje status konstitutivnih naroda. Ako ništa, dogovor je pomogao učvrstiti ključne principe tri etničke grupe. Što se tiče entiteta, mislim da se postigao dogovor oko mnogih stvari u paketu: jačanju države,uspostavi racionalnog odnosa države i drugih vladinih struktura i moguće racionalizacije vlade u zemlji. Bez ovog racionalnog pristupa, ne možete se riješiti entiteta. Za restruktuiranje vlade je potrebno vremena i potreban je plan, a koliko ja znam, tamo niko nije imao niti vremena niti plan.

VOA: Izgleda da je nova prilika za BiH da učini sljedeći korak po pitanju Ustavnih promjena 2010. godina. Hoće li tada biti kasno?

HAYS: Kao što sam kazao ovo su teška pitanja . Morate reformirati političku alijansu kako bi se stvari uradile. Ovog puta je čitav proces imao izuzetnu podršku najviših instanci američke vlade, značajnu podršku EU. Ostaje da se vidi mogu li se političke stranke brzo galvanizirati i iznijeti prijedloge pred međunarodnu zajednicu. Ja bih rekao da, sa svim ovim nastojanjima međunarodna zajendica mora pažljivo razmotriti da li želi učestvovati u budućim procesima. Značajnije pitanje je šta to znači za BiH i njene šanse intergracije u evropske tokove. Rekao bih, u najmanju ruku, to znači dodatnih nekoliko godina za taj proces jer nemate kapacitete da zadovoljite zahtijeve EU u trenutnoj vladajućoj strukturi.

VOA: Šta bi bila vaša poruka građanima BiH pred oktobarske izbore?

HAYS: Kao prvo, stranci ne bi trebali upućivati poruke glasačima. Ali ja bih od njih tražio da se lično informiraju, da ne slušaju propagandu, da ustanove šta su činjenice, koje su opcije na stolu i onda procijene ljude u odnosu na to da li su glasali za paket jer su mislili da je dobar, ili su glasali protiv jer ga smatraju lošim. Tek onda trebaju glasati. Poručio bih: Ne slušajte savjet drugih, sami ustanovite o čemu se radi. Da li je ovo dobar dogovor za vas u budućnosti ili mislite da je mogao biti dogovoren bolji paket koji bi donio bolju promjenu, kaže za Glas Amerike Donald Hays.

XS
SM
MD
LG