Linkovi

Schengenske vize skuplje od 1. januara


Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije su se danas u Luksemburgu saglasili da povise cijene viza sa 35 na 60 eura. Riječ je o vizama za zemlje Schengena i to one koje su na rok od 3 mjeseca.

Vize koje se izdaju na duži rok ostaju iste cijene, kao i vize za djecu i studente.

Viša cijena viza se pravda troškovima uspostavljanja zajedničke, evropske informativne mreže za kontrolu granica i njihovih prelazaka, te nove, biometrijske metode utvrdjivanja identiteta lica koja prelaze granice Unije.

Bosna i Hercegovina, zajedno sa ostatkom balkanskog regiona ima priliku da bude izuzeta od ovog povećanja cijene viza- izlaz je u potpisivanju sporazuma o readmisiji, o čemu su pregovori u toku.

U odluci ministara o poskupljenju viza, protiv koje su glasali predstavnici Švedske, Grčke i Madjarske, a za čije uvodjenje se najviše zalagala Francuska, naglašava se da su od nje izuzeti Rusija i Ukrajina, dok se Zapadnom Balkanu daje godinu dana odgadjanja primjene oduke. U tom bi se periodu trebali da definišu odnosi država regiona sa Evropskom unijom, što podrazumjeva i obavezu ponovnog prihvatanja imigranata u države Unije, koje evropske vlasti vraćaju kući.

XS
SM
MD
LG