Linkovi

Iranski predsjednik kaže da njegova zemlja neće posustati pod pritiskom UN-a


Američka državna tajnica, Condoleezza Rice kaže da Vijeće sigurnosti UN-a mora biti spremno da poduzme akciju protiv Irana ukoliko on ne prekine osjetljive nuklerane aktivnosti. Gospodja Rice kaže da je malo vjerovatno da će Iran udovoljiti zahtijevu Vijeća da prekine sa obogaćivanjem uranijuma. Ona je rekla kako Sjedinjene Države smatraju da Vijeće sigurnosti treba djelovati kako bi se i dalje smatralo vjerodostojnim. Ona je danas govorila na summitu NATO-a u Bugarskoj.

Ranije danas, iranski predsjednik je kazao da njegova zemlja neće posustati pod pritiskom UN-a i postavljenim rokom, kojim se uslovljava da Iran odustane od svojih nuklearnih aktivnosti. Obraćajući se javnosti dan prije zakazanog roka, Mahmoud Ahmadinejad je međunarodna nastojanja da Iran odustane od programa obogaćivanja uranijuma, nazvao nepravednim. On je dodao da niko ne može oduzeti nuklearnu tehnologiju od njegove zemlje.

Sutra Međunarodna agencija za atomsku energiju treba predstaviti izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, po pitanju udovoljavanja zahtijeva za prestankom nuklearnih aktivnosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas kazao da vjeruje da ova UN-ova agencija treba razgovarati sa Iranom, a ne predočiti iranski slučaj pred Vijeće sigurnosti gdje se vlada u Teheranu suočava sa mogućim sankcijama.

XS
SM
MD
LG