Linkovi

Rice i Rumsfeld pohvalili novog iračkog premijera


Američki državni sekretar Condoleeza Rice i ministar odbrane Donald Rumsfeld su se u Bagdadu sastali sa novim kandidatom za iračkog premijera i ostalim visokim liderima.

Dva visoka zvaničnika iz kabineta predsjednika Busha su pohvalili novog premijera Jawada al Malikija, koji je na ovu funkciju nominiran prošle sedmice.

Prije nego je danas napustila Irak, gospođa Rice je novinarima kazala da su je razgovori sa gospodinom Malikijem i ostalim liderima uvjerili da će se formirati kompetentna, reprezentativna vladu koja će se brzo uhvatiti u koštac sa mnogim problemima zemlje.

Nakon formiranja vlade, ministar Rumsfeld je kazao da će irački lideri morati nastaviti razvoj vlastitih snaga sigurnosti.

Ministar Rumsfeld se vraća u Washington, dok gospođa Rice odlazi u Bugarsku na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a. Očekuje se da će u bugarskoj bazi potpisati sporazum po pitanju korištenja bugarskih vojnih baza. Prosvjendici su se okupili u Sofiji kako bi prosvjedovali protiv ovog sporazuma.

XS
SM
MD
LG