Linkovi

Razočaranost medjunarodne zajednice neprihvatanjem ustavnih promjena u BiH


Ambasaador SAD u BiH, Douglas McElheney

Američki ambasador u BiH, inače lider međunarodne zajednice u podršci usvajanju ustavnih amandmana, razočaran je ovakvim ishodom i nastavlja:

- Pitali su, i sigurno da će i dalje pitati, da li će SAD ili druge članice međunarodne zajednice sankcionirati BiH za neuspjeh ustavne refrome. Postoje sankcija, jer ovo glasanje šalje jaku poruku mojoj zemlji i Briselu, gdje NATO i EU nude članstvo BiH. Poruka je negativna - da je BiH neodlučna na svom putu, zaključuje ambasador McElheney.

Izrazivši još jednom veliko razočarenje zbog ne prihvatanja ustavnih amandmana, američki ambasador je ustvrdio da se oni koji su glasali protiv bore za status quo ili se možda boje promjena, te da nisu bili u stanju ponuditi bolje rješenje ili alternativu.

Također, čestitao je predstavnicima političkih stranaka u BiH koji su se zalagali za ustavne promjene i vodile taj proces, posebno na njihovoj hrabrosti za teške odluke.

Američki ambasador je naglasio kako uprkos ovom neuspjehu SAD vjeruju u budućnost BiH, kao i da postoji istinska volja građana u BiH za ustavnim reformama.

-Vjerujem da građani jako dobro znaju šta žele i da će to u narednom periodu vrlo jasno reći, kazao je ambasador McElhaney.

Christian Schwarz-Schilling

Visoki predstavnik, specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling danas je izrazio duboko razočarenje zbog činjenice da predloženi ustavni amandmani nisu usvojeni na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održanoj u srijedu.

<Duboko sam razočaran ovakvim ishodom. Bosna i Hercegovina propustila je teško stečenu priliku da pokrene važan proces modifikovanja Ustava kako bi te promjene bile spremne za primjenu na oktobarskim izborima. Rezultat sinoćnjeg glasanja šalje negativnu poruku Evropi, SAD-u i međunarodnoj zajednici u cjelini. Najviše od svega, ovo je ipak gubitak za Bosnu i ercegovinu.>

Visoki predstavnik je odao priznanje stranačkim vođama koji su zaista naprono radili kako bi postigli konsenzus. On je takođe odao priznanje Vladi SAD na uloženom doprinosu.

Potreba da se modifikuje Ustav BiH neće nestati. To je pitanje o kojem će se ponovo morati razmišljati kako bi se BiH bolje pripremila za integraciju u EU i kako bi vlada bila spremnija da služi svojim građanima, rekao je Schwarz-Schilling.

Ambasador Britanije u BiH, Matthew Rycroft

Jučer je bio tužan dan za BiH. Bila je to propuštena šansa. To nije bio perfektan paket promjena, ali je bio mnogo bolji od statusa quo, na čemu se sada ostalo, kaže ambasador Britanije u BiH, Matthew Rycroft.

Oni koji su glasali protiv moraju se upitati može li njihova zemlja čekati do 2010. godine kada je sljedeća šansa za bilo kakvu promjenu koja bi se odrazila na izbore. Po mom mišljenju ne mogu, kaže brotanski ambasador dodajući da su oni koji su glasali protiv odložili put BiH u Evropu i normalnost.

Brisel je razočaran

Sasvim jasno se u Briselu izražava razočarenje nespjehom glasanja bh parlamentaraca o amandmanima na ustav- iz ureda visokog predstavnika, Javiera Solane, upozoravaju da su stavne reforme važan korak prema jačanju države i neophodnom približavanju evropskim standardima. Podsjeća se da potreba za ustavnim promjenama neće eventualno proći zato što nije prošao ovaj krug glasanja bh parlamentaraca- biće tu, sve dok se ne riješe svi elementi konstrukcije ustava koji će otvoriti put za modernu, funkcionalnu i demokratsku evropsku državu.

Što prije to bude jasno onima koji odlučuju o budućnosti zemlje, tim prije će u pravom smislu riječi započeti proces pridruživanja evropskoj asocijaciji država, uvjerenje je zvaničnika ureda eneralnog sekretara Evropskog vijeća, čiji stav, u pravilu, odslikava zvanični stav evropskih nstitucija.

Evropska unija je, zajedno sa ostatkom medjunarodne zajednice, uložila dosta energije i nade u prilagodjavanje BiH zahtjevima moderne demokratske i funkcionalne zemlje- ta ulaganja u Uniji nemaju namjeru da proglase propalim, naglašeno je od strane izvora u evropskim institucijama u Briselu. Sasvim sigurno, očekuje se u najskorije vrijeme još zvaničnih reakcija na neusvajanje ustavnih amandmana- medjutim, ne očekuju se dobre riječi i razumjevanje za ono što se smatra korakom nazad u dugo pripremanim ustavnim reformama.

XS
SM
MD
LG