Linkovi

To je prva faza i neće biti druge faze dok se ne završi ovaj paket


Nakon što je sjednica Zastupničkog Doma Parlamenta BiH, prekinuta jutros u 1 i 30, bez konkretnih rezultata, najznačajniji predstavnici međunarodne zajednice, danas su još jednom upozorili na važnost ustavnih promjena u BiH.

Na paketu ustavnih aranžmana radilo se godinu dana, a sve političke stranke su bile uključene u taj proces od samog početka. To je prva faza i neće biti druge faze dok se ne završi ovaj paket. To se mora učiniti i poslanici u parlamentu moraju preuzeti svoju odgovornost. Ne vidim nikakve alternative tome", izjavio je ambasador SAD-a u BiH Douglas McElheney na konferenciji za novinare vodećih zvaničnika međunarodne zajednice u BiH održanoj u američkoj ambasadi u Sarajevu. "Govoreći u ime svoje vlade, poručujem da mi nećemo nastaviti s ovim procesom dok se ova faza ne završi", izjavio je McElheney.

Novinarima su se obratili i ambasador Austrije u BiH Werner Almhofer, te šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys koji su u ime Evropske unije izrazili podršku usvajanju paketa ustavnih promjena i insistirali su od protivnika ustavnih promjena da pristanu na kopromis kako bi omogućili nastavak procesa približavanja BiH evropskim integracijama.

Parlamentarci su nastavili zasijedati danas nešto prije 16 sati. No, veći dio vremena, utrošen je u pauze i mogućnost pronalaska rješenja, kojim bi se ostvarila neophodna dvotrećinska većina, potrebna za usvajanje dogovorenog paketa ustavnih promjena. U ovom momentu, sporna su dva glasa, a nezvanične informacije govore, da se zastupnik SDA Mehmed Žilić, te nezavisni zastupnik Sead Avdić pokušavaju ubijediti da prihvate ponuđene promjene.

Također, nezvanično se saznaje, da je u u opticaju amandman kojim bi se entitetsko glasanje u Predstavničkom domu primjenjivalo samo na podijeljene nadležnosti između BiH i entiteta, ali ne i na izvorne nadležnosti BiH.

Sa ovim amandmanom, prijedlog amandmana na Ustav BiH, navodno, podržali bi i zastupnici Stranke za BiH, čime bi se osigurao dovoljan broj zastupničkih glasova, za usvajanje amandmana. No, protiv toga su predstavnici najznačajnijih stranaka iz RS: SDS-a, PDP-a i SNSD-a!

XS
SM
MD
LG