Linkovi

Condoleeza Rice i Donald Rumsfeld u iznenadnoj posjetu Bagdadu


Američka državna tajnica Condoleeza Rice i ministar odbrane Donald Rumsfeld su danas iznenada posjetili Irak u znak podrške za novu vladu te zemlje.

Ministar Rumsfeld je kazao da je bio najviše impresioniran susretom sa gospodinom Jawad al- Maliki-jem.

Gospođa Rice je kazala da joj je vrlo jasno da gosipodin Maliki razumije ulogu nove vlade u stvaranju nacionalnog jedninstva.

Gospodja Rice je danas doputovala u Bagdad iz Turske, samo nekoliko sati nakon što je tamo stigao ministar Rumsfeld radi susreta s američkim generalima i novoimenovanim premijerom Jawadom al-Malikijem.

Na konferenciji za novinare s gospodinom Rumsfeldom, general George Casey je rekao da i dalje preporučuje smanjenje broja američkih vojnika ove godine, iako nije dao detalje. Prošle godine, on je predvidio znatno smanjenje broja američkih vojnika 2006.

Ministar Rumsfeld je rekao da će povlačenje američkih vojnika zavisiti od napretka u gušenju iračke pobune i učinkovitosti nove iračke vlade u sedmicama koje dolaze. Očekuje se da gospođa Rice i ministar Rumsfeld provedu današnji dan u susretima s premijerom Malikijem i drugim visokim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG