Linkovi

Hag - Započelo sudjenje šestorci bosanskih Hrvata


Danas je, uvodnim riječima odbrane, započelo sudjenje šestorci bosanskih Hrvata, optuženih za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu nad ne-Hrvatima područja tzv. Herceg Bosne.

Sudjenje koje je danas započelo za osnovu ima hašku optužnicu, koja obuhvata najviši vrh bosanskih Hrvata i zvaničnika susjedne Republike Hrvatske, osoba koje je spajao "zajednički zločinački plan" etničkog čišćenja područja tzv. Herceg Bosne i njenog pripajanja "Velikoj Hrvatskoj".

S tim u vezi, tužitelji su danas podsjetili na istupe nekadašnjeg hrvatskog predsjednika, Franje Tudjamana, kojima je on pozivao na teritorijalno širenje Hrvatske na bh područja, u čemu je imao podršku Slobodana Miloševića, koji je imao sličan plan kada je u pitanju stvaranje "Velike Srbije" na račun BiH.

Tudjman je tako za u to vrijeme tek priznatu Republiku Hrvatsku, u njenim postojećim granicama, ustvrdio da "nije moguće da se održi", dok bi njena budućnost u širim granicama, koje su slične onima od nekadašnje Banovine Hrvatske, što bi obuhvatala dio bh teritorija, bila izvjesnija. Tužitelji su pokazali mape Banovine, koja bi, prema Tudjanovom planu, ulazila duboko u sredissnje dijelove BiH.

Šest lica koja su sjela danas na optuženičku klupu, optužena su za svesrdnu pomoć u tom planu, koji je podrazumjevao etničko čišćenje Bošnjaka i ostalih ne-Hrvata iz područja koje je nazvano Herceg Bosna i čija sudbina je, prema planu, trebala biti da postane dio Velike Hrvatske.

Oni su, prema optužnici, koja se fokusira na period od 1993-1994. godine, koristili nasilje i teror nad Bošnjacima, ubijajući ih, premlaćujući, seksualno zlostavljajući, uništavajući i pljačkajući njihovu imovinu. Šestorica nakadašnjih prvih ljudi tzv. Herceg Bosne: Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, su ranije odbili krivnju po svih 26 tačaka optužnice.

Danas otpočelo sudjenje je do sada najširi proces protiv nekadašnjih najviših zvaničnika Herceg Bosne i projekta stvaranja "etnički čistih hrvatskih teritorija', koji im haška optužnica pripisuje. Trajanje sudjenja niko za sada ne predvidja, s tim što su sudije najavile mjesece, možda i godine procesa sa kojim se suočavaju optuženi.

XS
SM
MD
LG