Linkovi

Komisija za nestale RS apeluje za pomoć u traženju nestalih


Predstavnici Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica Republike Srpske apelovali su danas, povodom desetogodišnjice rada ove vladine institucije, na domaću i svjetsku javnost da pomognu u otkrivanju sudbine još oko 1.500 nestalih osoba koliko ih potražuje ova Kancelarija.

Predstavnici Kancelarije za traženje nestalih lica Republike Srpske ovog proljeća su nastavili ekshumacije na teritoriji Federacije tako da su iz grobnice u opštine Sanski Most nedavno ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba.

Saopštio je ovo danas u Banjaluci direktor ove Kancelarije, Milan Bogdanić na ceremoniji obilježavanja desetoodišnjice rada ove vladine institucije, naglasivši da Republika Srpska još uvijek traga za oko 1.500 lica nestalih u proteklom ratu.

«Evidentirano je 5.180 nestalih lica.U proteklih deset godina ekshumirano je 3.275 tijela nestalih civilnih žrtava rata i vojnika. Od tog broja do danas je identifikovano i predato porodicama 2.816 lica od čega DNK metodom 568. U procesu identifikacije u halama za čuvanje posmrtnih ostataka, obdukciju i identifikaciju u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju nalazi se još 867 ekshumiranih, a neidentifikovanih tijela. Kancelarija na terenu traga još za 1.496 nestalih lica.»

Predstavnici Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica Repoublike Srpske danas su saopštili da bezbjednosni faktor prilikom ekshumacija više nije osnovni problem već nedostatak informacija o lokacijama na kojima su sahranjena stradala lica. Stoga je upućen apel svima onima koji posjeduju bilo kakve informacije o pojedinačnim ili masovnim grobnicama da se obrate ovoj Kancelariji kako bi se, eventualno, izvršile ekshumacije.

XS
SM
MD
LG