Linkovi

Protokoli zionskih mudraca


Nova izložba u Washingtonu se osvrće na istoriju i naslijeđe publikacija koje su se koristile kako bi raširile mržnju protiv Jevreja. Kustos muzeja Daniel Green objašnjava istorijski kontekst izložbe.

<Ova knjiga je nastala u Rusiji u prvoj deceniji dvadesetog vijeka. Raširila se diljem svijeta odmah nakon boljševičke revolucije, te je odmah prepoznata kao prevara.Međutim, bila je to korisna knjiga za Naciste, te je i danas ostala korisno propagandno oruđe širenja mržnje prema Jevrejima.>

Lažni Protokoli zionskih mudraca navodno govore o 24 tajna sastanka u Baselu, u Švicarskoj, na kojima se kaže da su Jevreji i Masoni razgovarali o navodnoj zavjeri u svrhu svjetske dominacije. Premda se o ovom govorilo kao o krivotvorini, od 1919 do 1939 godine nacisti su objavili 23 izdanja Protokola, te su ih uveli u njemačke škole kako bi indoktrinirali studente.

Američki industrijalist Henry Ford je postao zagovarač Protokola u njegovom listu, Dearborn Independent. Njegova publikacija : "Međunarodni Jevrej-Najistaknutiji problem na svijetu", zasnovan većinom na Protokolima, prodan je u više od 500 hiljada kopija i preveden je na najmanje 16 jezika. Daniel Green kaže da zagovornici Protokola nisu zastrašeni činjenicom da je knjiga lažna. Ona otkriva, kako oni kažu "višu istinu".

<Oni koji brane ovu knjigu kažu: Naravno, možete dokazati da je ova knjiga plagijat, ali ne možete osporiti ideju jevrejske konspiracije dominiranja svijetom.>

Protokoli još uvijek kruže svijetom. Ruska i meksička izdanja su objelodanjena krajem 2005. godine. Gospodin Green kaže da su ova izdanja postala glavna struja u arapskom i islamskom svijetu.On kaže da većina škola tumači ove Protokole kao činjenicu.

<Ove knjige zagovaraju vodeći profesori i istoričari u Libanu, Siriji i intelektualnim centrima na Srednjem istoku.>

Sa sve većom proliferacijom Interneta, budućnost propagande mržnje se jasno nalazi na Internetu, kaže gospodin Green. Izložba pokazuje da tipična pretraga na Internetu vodi do skoro pola miliona web stranica.

Izložba je otvorena 21. aprila u Holocaust muzeju u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG