Linkovi

Amerikanci traže odgovor na visok rast cijena goriva


Amerikanci su ovih dana uznemireni naglim porastom cijena benzina koje dostižu rekord u američkoj istoriji. Predsjednik Bush je obećao istragu o mogućem vještačkom dizanju cijena u cilju većeg profita naftnih i drugih komapnija u lancu snabdjevanja gorivom, a članovi Kongresa, najavljuju slično sljedeće sedmice. Šta će Amerika uraditi dok se cijene benzina primiču iznosu od tri dolara po galonu?

Za evropljane, je to još uvijek jeftino, oko 80 centi za litar benzina. Ali Amerikancima je to već previše i traže odgovor.

Amerikanci imaju jako malo tolerancije kada treba napuniti rezrevoare njihovih automobila.

- Mislim da nas pljačkaju.
- Obično sam plaćao 40 dolara da napunim rezervoar, a sada je to 55, 60.
- Koga da krivim? Ima ih mnogo koje treba kriviti, kažu neki vozači dok pune gorivo.

Njihovi glasovi stižu do Capitol Hilla. Republikanci su zabrinuti da će im to umanjiti glasove na jesenjim izborima.

Poruka je stigla do predsjednika Busha:
<Znam da je gorivo skupo. Provjerićemo da li naftne kompanije na fer način odredjuju cijene, ako love u mutnom nešto ćemo poduzeti.>

Danas je predsjednik izložio plan od četiri tačke koje za cilj imaju:
- istražiti tržišne cijene
- promovirati bolje korištenje goriva
- podstaći domaće izvore
- i naći alternativna goriva

Predsjednik Bush je izašao sa prijedlozima kako bi se pomogla, kako je to on nazvao " američka ovisnost od nafte", u vrijeme dok na njega raste pritisak javnosti da utječe na smanjenje cijena nafte.

Predsjendik Bush je pozvao vozače da kupuju takozvane hibridne automobile koji se pokreću na struju i benzin. Gospodin Bush je također pozvao Kongres da naftim kompanijama ukine olakšice na porez zbog njihovo visokog profita.

Predsjednik, dakle najavljuje i istraživanje cijena, ali su zagovornici kupaca sumnjičavi, kao Tyson Slocom iz nevladine organizacije Public Citizen.

<Mi smo to već do kraja istražili. Mi znamo da naftne kompanije ostvaruju rekodrdni profit, dok u isto vrijeme potrošači plaćaju rekordne cijene.>

U medujuvremenu, dodatno ulje na vatru dodaće današnji početak izvještavanja velikih naftnih komapnija o profitu ostvarenom u prvoj četvrtini ove godine. Tokom protekle 4 godine, najveće naftne kompanije u svijetu ostvarile su porast profita za više od 260 posto.

XS
SM
MD
LG