Linkovi

Ali Khamenei - Iran je voljan dijeliti nukelranu tehnologiju


Iranski vrhovni lider Ayatolah Ali Khamenei je rekao da je njegova zemlja voljna podijeliti nuklearnu tehnologiju s drugim zemljama. On je sudanskom predsjedniku Omaru Al-Bashiru koji se nalazi u posjeti Iranu rekao da je Iran spreman podjeliti svoje iskustvo, znanje i tehnologiju.

Iran je nešto ranije saopćio da će zaustaviti suradnju s agencijom za nukelarnu energiju pri UN-u ukoliko Vijeće sigurnosti nametne sankcije.

Glavni iranski pregovarač za nukelarna pitanja Ali Larijani je izjavio da će Iran također sakriti svoje nuklearne aktivnosti ukoliko se protiv njega povede vojna akcija. On je dodao da se ne bi trebalo očekivati da Iran djeluje transparentno ukoliko ostale zemlje prijete silom.

Gospodin Larijani je to izjavio danas tri dana prije roka kojeg je Vijeće sigurnosti postavilo Iranu da zaustavi obogaćivanje uranijuma.

Američki ambasador u UN-u, John Bolton je rekao da Vijeće planira razmatrati rezoluciju kojom bi se legalno zahtijevalo od Irana da udovolji zahtjevima međunarodne zajednice po nuklearnom pitanju.

Ali, stalne članice vijeća sigurnosti, Kina i Rusija, su izrazile protivljenje takvoj akciji protiv Irana, navodeći da bi se tim pitanjem trebala pozabaviti Međunarodna agencija za nukleranu energiju.

XS
SM
MD
LG