Linkovi

C. Rice – Iran produbljuje svoju izolaciju


Američka državna tajnica Condoleza Rice je izjavila da su Sjedinejne Države zabrinute po pitanju iranskih prijetnji da dijeli svoju nuklearnu tehnologiju.

Gospođa Rice je kazala da bi dijeljenje takvih vrsta inforamcija sa drugim zemljama doprinjelo međunarodnim zabrinutostima po pitanju činjenice da sam Iran posjeduje tehnologiju. Ranije u toku dana je gospođa Rice izjavila da Iran produbljuje svju izolaciju unutar međunarodne zajednice prijetnjom da će prekinuti svoje veze s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Ona je ponovila da se Sjedinjene Države zalažu za diplomatsko rješenje nesuglasica oko iranskog nuklearnog programa, ali nije isključila ni druge opcije. Gospođa Rice je to izjavila u Atini nakon razgovora s grčkim ministrom vanjskih poslova Dorom Bakoyanis.

Policija je bila primorana ispaliti gas suzavac kako bi rastjerala na hiljade prosvjednika koji su prosvjedovali protiv posjete gospođe Rice glavnom gradu Grčke. Prosvjednici su na predstavnike vlasti bacali ”molotovljeve koktele“ i kamenje.

Nakon posjete Grčkoj, gospođa Rice je doputovala u Tursku, drugi stanicu njene posjete koja će je kasnije odvesti i u Bugarsku.

XS
SM
MD
LG