Linkovi

Hays: Treba uspostaviti funkcionalnu strukturu države


Donald Hays, bivši zamjenik visokog predstavnika za BiH, politički analitičar pri Američkom Institutu za mir, za Glas Amerike komentira proces ustavnih promjena u BiH. Razgovarala Inda Swanke.

D. HAYS: Dozvolite mi da podjem od toga da su ustavne promjene u bilo kojoj zemlji teške. Ima zemalja u Evropi koje su postigle dugoročne ciljeve. Mi ne bismo trebali potcijeniti poteškoće koje prate donošenje ozbiljnih ustavnih promjena. Čula su se razna mišljenja, da se sa promjenama nije isšlo dovoljno daleko, da su ove preomjene samo kozmetičke i tako dalje.

Mislim da promjene koje su na stolu nisu dovoljne na duge staze, Međutim, ako će BiH iskoraknuti naprijed kako bi bila funkcionalna država, stvar koju treba uraditi jeste uspostaviti funkcionalnu strukturu države. Ove će promjene započeti taj proces, time što će stvoriti jaku funkciju premijera, sa stvarnom vlašću, time što će državi stvoriti stvarne ovlasti da pregovara sa Evropom u ime svojih gradjana i usmjeravajući ostale dijelove vlade u pravcu veće koherentnosti i funkcionalnosti.

Medjutim, želio bih Bosancima reći još nešto. Svi mi moramo pogledati duboko u sebe kad se opiremo promjenama: ustavne promjene, same po sebi, neće stvoriti zemlju koja je čvrsta i kohezivna, koja ima jedinstvenu viziju budućnosti, koja će se sama postaviti tako da ima jedinstvenu viziju za Evropu. To mogu učiniti samo gradjani Bosne i Hercegovine, zajedno.

Ono što sada vidim su brojne rasprave u medijima o tome da ustavne promjene nisu otišle dovoljno daleko, da su entiteti još uvijek tu, i u osnovi to o čemu se još uvijek govori je nedostatak povjerenja medju ljudima. Nije do ustava nego do ljudi. I dok se ljudi ne oslobode straha, netrpeljivosti, zabrinutosti u vezi političara i politike ne mogu krenuti naprijed. Prema tome, ako parlament donese odluku i prihvati ovaj paket ustavnih promjena, i time otvori vrata za normalnu proceduru ustavnih promjena, i normalnu interakciju medju svojim gradjanima oni će imati budućnost. Ukoliko ne usvoje sadašnje promjene trebaće priličito vremena da ponovo krenu naprijed. Sada, objašnajava gospodin Hays, cijela medjunarodna zajednica stoji iza političara u BiH koji su rekli da žele te promjene. Ukoliko to sada ne prodje, teško mi je vjerovati da medjunarodna zajednica neće biti razočarana osjećajući da BiH još nije spremna, i mi svi znamo šta to znači, to je kod koji znači - doći ćemo kasnije, a to kasnije, po mom mišljenju, nikada se ne desi.

Poručujući bh političarima, Donald Hays kaže:
Morate računati na ono što danas možete dobiti. Imate punu pažnju medjunarodne zajednice, imate zamah u tom pravcu, iskoristite te prednosti zbog sebe, ne zbog nekog drugog. To je dobro za vas, za vašu djecu, za vašu dobrobit u budućnosti na evropskom prostoru koji se zove BiH.

XS
SM
MD
LG