Linkovi

Komitet Evropskog parlamenta o suradnji BiH sa agentima CIA


Privremeni komitet Evropskog Parlamenta za ispitivanje eventualne saradnje evropskih država sa CIA, danas je na dnevnom redu imao BiH- kako se čulo tokom rasprave, nema direktne umiješanosti bh vlasti, ali ima njene nemoći koja ukazuje da je država još daleko od suverene, demokratske zemlje.

Svojevremeni transfer šest bh državljana u američku bazu Guantanamo je najjasniji slučaj nemoći bh države da djeluje na svojoj teritoriji, čulo se danas tokom rasprave na Komitetu EP koji ima za cilj da utvrdi li su i u kojoj mjeri evropske države saradjivale sa agentima CIA, kršeći time ljudska prava svojih gradjana.

Na jednoj su strani okolnosti pod kojima su bh gradjani odvedeni i još uvijek se drže daleko od mogućnosti bilo kakve pravne intervencije, a na drugoj odsustvo akcije kakva se očekuje od države koja štiti svoje gradjane, upozorava Srdjan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta u BiH.

Jedan od pravnih zastupnika zatočenih, američki advokat Stephen Oleskey priznaje da je njegova zemlja nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine bila u teškoj situaciji, ali ne nalazi opravdanje za bespravno držanje zatočenih, bez prilike i mogućnosti da koriste pravne instrummente u svoju odbranu. Sa dtruge strane, on poziva Komitet EP da izvrši pritisak na BiH."

"Tražim samo da, koliko je to moguće, složno tražite ispunjavanje vladavine zakona i bh vlasti upozorite da učine sve kako bi se vratili zatočeni, sve to prije nego što BiH upošte započne pregovore o pristupu EU".

XS
SM
MD
LG